НОВИНИ

Пациенти от малки населени места остават без преглед заради лекари в отпуск

bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 21.04.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Лични лекари от малки населени места около Благоевград сигнализираха, че са затруднени, когато се налага да изпратят пациентите си за преглед при специалист. Причината е, че част от тях още с настъпването на извънредната ситуация са излезли в отпуск.

Д-р Виктория Каракостова е личен лекар на около 2 000 души в Кочериново. Казва, че често нейни пациенти са се връщали при нея, след като установили, че в поликлиниката в Благоевград, няма специалист, които да ги прегледа. Голяма част от хората останали без медицинска помощ са с хронични заболявания.

Д-р Виктория Каракостова: Аз в началото получавах обратната връзка от пациента, че ги няма. Например, имаше един период, в който не можеше да се намери кардиолог, всички от ендокринология и кардиология се връщаха пациенти.

Д-р Каракостова казва, че тя е избрала да продължи да работи и да не прехвърля пациентите си на друг личен лекар. Но според нея Здравната каса трябва да упражнява по- строг контрол върху отсъствието на специалистите.

Д-р Виктория Каракостова: Може би ролята на Касата е когато се разрешава отпуска едновременно на двама кардиолози или двама ендокринолози, другите двама не трябва да бъдат пускани и когато се върнат едните, тогава да вземат отпуска другите. Защото отсъствието от кабинетите при всички случай минава през разрешение от ЗОК.

От Регионалната здравна каса, казаха че са извършили проверка по случая и нередности не са открити, тъй като недостиг на специалисти в Благоевград няма. Единици са тези, които са в отпуск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 оказва влияние и на корабите, посетили Русенското пристанище
COVID-19 оказва влияние и на корабите, посетили Русенското пристанище
Личните лекари в Пловдив започват имунизации на децата
Личните лекари в Пловдив започват имунизации на децата