НОВИНИ

Панихида в памет на жертвите на Гладомора отслужиха в храм "Св. Неделя"

панихида памет жертвите гладомора отслужиха храм неделя
bnt avatar logo
от БНТ
15:52, 24.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Панихида в памет на жертвите на Гладомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На нея присъстваха посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и представители на парламентарно представени формации.

Важно да почитаме паметта на жертвите и да си спомняме това, каза посланикът на Украйна и отбеляза, че Гладоморът е отнел хиляди животи. "Злото се завръща. Войната започна. Историята се повтаря. Същото беше и по време на Холокоста. Гладоморът беше грубо престъпление срещу идентичността на украинците", каза Илашчук. "Ще продължим да споделяме фактите, за да постигнем справедливост в името на жертвите", добави тя.

Росен Желязков посочи, че Гладоморът няма аналог. Той отбеляза, че след Втората световна война е имало надежда, че хората са си научили уроците, но допълни, че за съжаление историята опровергава това. Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ, каза още Желязков.

Големият глад през 1932-1933 година - Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали 7-8 милиона души, от които 3,5 милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на ЦСКА 1948: Чака ни тежък мач с Арда, но няма с какво да ни изненадат
Треньорът на ЦСКА 1948: Чака ни тежък мач с Арда, но няма с какво да ни изненадат
Местят варелите, обгазили райони в София, на площадка за опасни отпадъци
Местят варелите, обгазили райони в София, на площадка за опасни отпадъци