НОВИНИ

Папа Франциск: Пандемията показа както величието, така и границите на науката

папа франциск пандемията показа както величието границите науката
Снимка: БГНЕС/ Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:04, 05.09.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Европа

Папа Франциск осъди сляпото доверие в науката, настоявайки, че пандемията на коронавируса разкрива както величието, така и границите на науката, предаде Брейтбарт.

Това време на изпитание "ни показа величието на науката, но също така и нейните граници", каза понтификът на участниците на форум край Рим.

"В тази трагедия, която човечеството като цяло продължава да преживява, науката и технологиите сами по себе си се оказаха недостатъчни. Това, което се оказа решаващо беше избликът на щедрост и смелост, проявени от толкова много хора", каза Франциск.

Въпреки честите призиви към "науката" през месеците на пандемията, битките бушуваха точно относно това как да се тълкуват данните, които стават достъпни, и често се появяваха разриви между самите учени по въпроси като ефикасността на носенето на маски, полезността на лекарствата като хидроксихлорохин и леталността на COVID-19.

Оригиналното проучване, проведено от Кралския колеж Лондон през март, предрече 2,2 милиона смъртни случая от коронавирус само в САЩ и доведе до панически реакции по целия свят.

"Това трябва да ни подтикне да преминем отвъд технократската парадигма, разбирана като единствен или доминиращ начин за справяне с проблемите", каза папата в петък.

"Тази парадигма, родена от мисленето, което търсеше овладяване на естествения свят, се основава на погрешната предпоставка, че са на разположение безкрайно количество енергия и ресурси, че е възможно да се подновят бързо и че негативните ефекти от експлоатацията от естествения ред могат лесно да бъдат усвоени", каза той.

"Там, където са ангажирани природата и дори повече, хората, е необходим друг начин на мислене, който може да разшири погледа ни и да насочи технологията към услуга на различен модел на развитие, по-здрав, по-човешки, по-социален и по-интегрален", категоричен бе папа Франциск.

Както е правил и по други поводи, папата продължи да настоява за необходимостта от "екологично преобразуване, за да се забави нечовешкият ни темп на потребление и производство и да се научим още веднъж как да разбираме и съзерцаваме природата“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Италия е одобрен законопроект, определящ мигрената като инвалидизиращо заболяване
В Италия е одобрен законопроект, определящ мигрената като инвалидизиращо заболяване
Мощен тайфун се приближава към бреговете на Япония
Мощен тайфун се приближава към бреговете на Япония