НОВИНИ

Папата призова света: Спрете експлоатацията на детски труд!

папата призова света спрете експлоатацията детски труд
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 10.06.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Папа Франциск призова властите по света да положат всички усилия, за да прекратят експлоатацията на детски труд, широко разпространена в условията на пандемията от коронавирус.

В хода на традиционната всеобща аудиенция в библиотеката на Апостолския дворец във Ватикана той припомни, че на 12 юни се отбелязва световният ден за борба с детския труд.

"Този феномен лишава момчетата и момичетата от детство", главата на римокатолическата църква, цитиран от РИА Новости.

"По време на извънредната медицинска обстановка в различни страни много деца и подрастващи са принудени да вършат работа, която не съответства на възрастта им, за да помагат на своите намиращи се в крайна бедност семейства. В много от случаите става въпрос за форма на робство и заключване, което носи след себе си съответните физически и психологически последици", заяви той.

Папа Франциск призова институциите в такива държави да предприемат всички необходими мерки в социално-икономическата област, за да защитят непълнолетните от експлоатация.

През 2002 г. Международната организация по труда обяви 12 юни за световен ден за борба с експлоатацията на детски труд. Целта е да се привлече вниманието към разпространилото се в цял свят движение за забрана на детския труд и особено за най-негативните му проявления като робството, опасната работа, детската проституция, детската порнография и противозаконната дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Северна Македония за 24 часа: 125 с COVID-19, 7 жертви
В Северна Македония за 24 часа: 125 с COVID-19, 7 жертви
България прави значителни стъпки към чакалнята на еврозоната, според доклада на ЕЦБ
България прави значителни стъпки към чакалнята на еврозоната, според доклада на ЕЦБ