НОВИНИ

Парад на четири планети днес предшества най-ранното слънцестоене от 228 години насам на 20 юни

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:04, 03.06.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Венера, Юпитер, Меркурий и Уран са подредени днес в права линия една до друга, образувайки малък парад на планетите, съобщава ЮПИ.

Явлението не е видимо от Земята поради близостта на Слънцето, обясниха астрономи. Ако в същия небесен сектор имаше подредени пет планети, а не четири, това щеше да е голям парад на планети, който се наблюдава много по-рядко, уточниха учените.

Малкият парад на планетите предшества месец на интересни астрономически явления.

На 20 юни, четвъртък, астрономическото лято ще започне със слънцестоенето, което ще настъпи в 23.50 ч. българско време. Това ще се случи почти три седмици след началото на метеорологичното лято, което започна на 1 юни.

Тази година е най-ранното лятно слънцестоене от 1796 г. насам, когато то е настъпило в 20.45 ч. местно време на 20 юни.

Лятото е най-дългият сезон в годината, продължаващ 93 дни, 15 часа и 52 минути, като приключва в 15.43 ч. източноевропейско време на 22 септември по време на есенното равноденствие.

През втората нощ на астрономическото лято на 22 юни в 4.07 ч. българско време ще настъпи пълнолуние, първото от общо четири през сезона.

Юнското пълнолуние обикновено се нарича Ягодова луна, тъй като това е най-подходящото време от годината за бране на ягоди в Северното полукълбо.

Най-доброто подреждане на планетите през месеца ще се случи в последния уикенд на юни и ще изисква от хората да се събудят доста преди зазоряване, за да го видят.

Тогава полумесецът ще попадне в една линия със Сатурн, Марс и Юпитер преди изгрев слънце на 29 юни. И четирите небесни обекта са достатъчно ярки, за да се видят без телескоп, въпреки че ще е необходимо безоблачно небе, за да се наблюдава явлението.

Още едно планетарно подреждане ще се състои на 30 юни, а на 1 юли, когато Луната ще се появи изключително близо до Марс, подредбата може да бъде още по-впечатляваща.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Илиева завърши пета на европейското по фехтовка за девойки до 23 години
Йоана Илиева завърши пета на европейското по фехтовка за девойки до 23 години
Четирима пострадаха при верижна катастрофа на АМ "Тракия"
Четирима пострадаха при верижна катастрофа на АМ "Тракия"