НОВИНИ

Парламентът одобри временна анкетна комисия за полицейското насилие

Депутатите решиха да се отложи предвиденият за днес избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
08:55, 24.11.2023 (обновена)
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Със 123 гласа "за" Народното събрание реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на факти и обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите пред Националния стадион на 16 ноември.

Вижте подробности в репортажа

Анкетната комисия ще бъде с мандат от един месец. За неин председател бе избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Тя ще се състои от по трима членове, излъчени на партиен принцип, от всяка една парламентарна група.

Комисията трябва да изготви доклад за констатираните действия или бездействия на МВР на 16 октомври и ако е нужно да предложи законодателни промени.

"За пореден път става ясно, че ПП-ДБ е патерица на ДПС и не може и няма как да осъществи едно такова елементарно политическо събитие като избор на председател на временна анкетна комисия без златния пръст, пръсти или да не казвам какво още друго на ДПС", коментира Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

"Г-н Атанасов, какво е усещането на първо гласуване вашите коалиционни партньори да ви покажат, че за нищо не ставате и не можете да бъдете председател на комисия само ако те гласуват. Какво е усещането да ви го демонстрират пред всички, понеже вие сте тежък експерт и противник на модела ГЕРБ и ДПС", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Тук преждеговорищите тръгнаха в един тон и по някаква случайност днес нося една книга и я препоръчвам да я прочетете. Тя ще ви бъде много полезна. Нарича се "Троловете на Путин" и преди малко два от троловете бяха на трибуната. Благодаря ви", отговори Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

"Избра се абсолютно незаконно за нас една комисия, която отменя други органи. Разследване на какво? Хората си свършиха работата и овладяха максимално бързо този чудовищен вандализъм, който се случваше в София. Има си инспекторат. Има си прокуратура. Какво ще въриш тази комисия", заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

"Подкрепихме да има председател, защото се видя, че без ДПС не може да има и председател тази комисия. Атанасов беше избран с нашите гласове, тъй като преди това предложението му не мина", допълни той.

"Виждам, че колегите искат да разграждат държавата, което се случва от много години. Трябва да почваме да градим нещо, защото скоро ще има сигурно комисия, която ще разследва депутати. Искате ли да създадем комисия за разследване на депутати, които рушат държавата. Нея ще я подкрепим. Това се случва всеки ден тук", каза още Пеевски.

"Винаги съм бил за истината и докато в обществото има няколко мнения, след като има и няколко виновни страни, най-добре е тази анкетна комисия. Гласувах за Атанасов да я оглави, да разгледа тези факти и обстоятелства. Вярна е другата теза, че ние не сме разследващ орган. И тези комисии повече са говорилни. Но мисля, че в случая обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши на агитки да провеждат мирен протест. Това не може да бъде. И кой вкара хората в тесните улички", коментира Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

"Не съм съгласен с твърденията, че временните анкетни комисии се създават с цел да заметат някакъв проблем. Аз съм участвал няколко пъти в работата на такива анкетни комисии и искам да ви кажа, че повечето са си свършили съвестно и в срок работата, стигайки до целта, за която са създадени. А това е един легитимен парламентарен инструмент за контрол, защото НС има и контролна функция върху изпълнителната власт", каза Атанас Зафиров от "БСП за България".

Депутатите решиха още да се отложи предвиденият за днес избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса. Единственият кандидат за поста е проф. Момчил Мавров, издигнат от ПГ на ГЕРБ-СДС. На база на изслушване на 20 ноември т.г., парламентарната комисия по здравеопазване предлага проект на решение за избора му за подуправител на НЗОК.

Репортери: Николай Минков, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха Влада Николченков от националния отбор на Украйна по художествена гимнастика
Отстраниха Влада Николченков от националния отбор на Украйна по художествена гимнастика
Новак Джокович и Сърбия не оставиха шансове на Великобритания и са в полуфиналите на Купа "Дейвис" 2023
Новак Джокович и Сърбия не оставиха шансове на Великобритания и са в полуфиналите на Купа "Дейвис" 2023