НОВИНИ

Парламентът прие казармата да се зачита за действителен осигурителен стаж

Николай Минков
от Николай Минков
14:03, 04.01.2023
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
парламентът прие казармата зачита действителен осигурителен стаж
Слушай новината

За "действителен осигурителен стаж" да се зачита и времето по време на отбиване на наборната военна служба. Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ДПС, и приети на първо четене от парламента. Промяната се отнася и за репресираните, интернираните и изселвани лица по време на тоталитарния режим, които не са работили, били са в затвори или трудови лагери, а впоследствие реабилитирани.

В мотивите се посочва, че досега казармата не се е зачитала за трудово осигурителен стаж, въпреки че призованите в армията не са имали право да откажат да служат в Българската армия. По време на дебатите бе изтъкнато, че репресираните, които са били в трудови лагери или в затворите също са били лишени от право на труд и внасяне на осигуровки.

Промяната ще даде възможност на близо 2000 души, на които не им достигат две години осигурителен стаж да се пенсионират. С измененията в Кодекса за социално осигуряване годишно ще имат право на пенсиониране около 10 000 души. При средно месечен размер на получаваната пенсия от 314,50 лв. се очаква средно месечния допълнителен доход да бъде 629 000 лв., а на годишна база 7,5 млн. лв. Според мотивите на вносителите тази сума няма да застраши финансовата стабилност на фонд "Пенсии" в Държавното обществено осигуряване.

По време на почти двучасовите дебати от БСП се обявиха против законопроекта с мотива, че е неправилно репресираните да се компенсират чрез пенсионната система.

"Вие за пореден път искате да решавате политически проблеми със социалната система. Измислете нещо друго и ще ви подкрепим", каза Георги Гьоков от "БСП за България".

От "Възраждане" също изразиха несъгласие да се компенсират репресираните, с мотива, че се въвежда неравнопоставеност в обществото което, чрез предложените промени се дели на определени категории.

"Можем да поставим въпроса и в обратната плоскост. Както има пострадали от действията на комунистическия режим, такива трябва да има и за пострадалите от действията на турската терористична организация Турско национално освободително движение, които не са получили до момента компенсация от българската държава. Справка показва, че България е единствената държава в ЕС, в която не се дават компенсации на пострадалите от терористични актове през 80-те години на миналия век при Възродителния процес. Има десетки отвличания, убийства до взривяване на влакове. Смятаме, че трябва да се осъди категорично", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От "Демократична България" обявиха, че ще подкрепят предложението на ДПС, което поправя една историческа несправедливост срещу репресирането от тоталитарния режим.

"Когато една част от българските граждани са били в Белене, а други целенасочено изпращани в Строителни войски да строят „светлото бъдеще" и инквизирани, сега нека да сме чувствителни към това тоталитарно минало. От нас се иска нещо просто - да дадем минимално дължима компенсация на много конкретно определена група хора и да не правим популизъм от това", каза Атанас Славов от "Демократична България".

От "Продължаваме Промяната" също имаха резерви към законопроекта на ДПС.

"Въпросът е дали да използваме социалната система, за да адресираме тази драма 32 г. по-късно, защото това може да ни вкара в онзи коловоз от времето на комунизма с пенсиите на активните борци и т.н. Ако се прецизират текстовете, между първо и второ четене, особено за Строителни войски, аз съм готов и съм склонен да го подкрепя", каза Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят проекта, тъй като обществото остава длъжник на репресираните.

"Ние ще подкрепим това предложение на ДПС. Естествено, че това не е техническо предложение. Разговорът за техниката, по която ще се случат тези компенсации, които не са и достатъчни за онова, което са преживели хората не сама по време на Възродителния процес, но и преди това. Това, което трябва да отбележим е, че трябваше да минат 32 години, за да можем да говорим спокойно и за резултата от това политическо насилие", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов също призова за подкрепа на законопроекта на ДПС.

"Гледам залата е пълна 70% млади хора. Някои не са били роден по време на този Възродителен процес. Аз съм един от тези, които помнят този процес. Българските турци са достойни български граждани, равнопоставени. Това че с малцинство не ги прави по-малко граждани. Днес говорим за едни 7 млн. лв., които не са пари за едни хора. Това са хората, които страдаха по време на социализма в Строителни войски. Днешна България е построена от тези граждани. Това са хората, които бяха на всички строежи, честни хора, които живеят достойно на собствената си земя", каза Вежди Рашидов.

Със 131 гласа „за“, 31 „против“ и 38 „въздържали се“ парламентът прие промените в Кодекса за социално осигуряване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанският пилот Жоан Бареда спечели четвъртия етап на рали "Дакар" при моторите
Испанският пилот Жоан Бареда спечели четвъртия етап на рали "Дакар" при моторите
Нова пленарна сесия в НС: Какви бяха акцентите в декларациите на партиите? (видео)
Нова пленарна сесия в НС: Какви бяха акцентите в декларациите на партиите? (видео)