НОВИНИ

Партии мандатоносители - как по-малки партньори помагат на големите партии

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:49, 12.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Партии мандатоносители - как по-малки партньори помагат на големите партии
Снимка: БТА
Слушай новината

Ще се регистрира ли за изборите ДПС - Доган чрез коалицията на Земеделски народен съюз на Румен Йончев АПС или Алианс за права и свободи? Има ли в изборната ни история и други такива случаи на регистрация на големи партии чрез техни по-малки коалиционни партньори мандатоносители?

През 2001 г. "Национално движение Симеон Втори" или НДСВ реши да се яви на парламентарните избори през юни, но Софийският градски съд констатира, че в документите на движението има девет съществени нарушения на Закона за политическите партии и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. По-късно стана ясно, че недостатъците, заради които магистратите отказват регистрацията, са били допуснати нарочно по идея на Стоян Ганев. Той разчитал по този начин да създаде впечатлението, че властта репресира Симеон Сакскобургготски и така да спечели съчувствието на хората.

Снимка: БТА, архив

Неуспехът не отказа Симеон Сакскобургготски и той намери две партии мандатоносители - "Партията на българските жени" на Весела Драганова и "Движение за национално възраждане "Оборище" на Тошо Пейков за коалиционни партньори. С тяхната регистрация НДСВ се яви на парламентарните избори на 17 юни 2001 г., спечели ги и вкара 120 депутати в парламента.

Снимка: БТА, архив

По-късно "Партията на българските жени" на Весела Драганова предостави регистрацията си на партията на бившия главен прокурор Иван Гешев - коалиция "Граждански блок" за изборите на 9 юни 2024 г.

Снимка: БГНЕС, архив

През 2021 г. новосформираната партия "Продължаваме Промяната" нямаше време да се регистрира за участие в извънредните парламентарни избори на 14 ноември. Подобно на НДСВ "Продължаваме Промяната" потърси мандатоносител и сключи споразумение с "Волт" и "Средна европейска класа".

Снимка: ПП СЕК

На 24 септември ЦИК регистрира коалицията "Продължаваме Промяната". Тя спечели вторите предсрочни за годината избори с над 25% от гласовете.

През април т.г. "Средна европейска класа" напусна коалицията ПП-ДБ, а преди броени дни стана ясно, че ПП се разделя и с другия си мандатоносител - "Волт".

Снимка: БТА, архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев ще пилотира Ф-16 утре
Президентът Радев ще пилотира Ф-16 утре
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на "Чалънджър" турнира в Добрич
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на "Чалънджър" турнира в Добрич