НОВИНИ

Първата българска експедиция за изкачване на Еверест отбелязва 40-годишнина

На 20 април 1984 г. върхът е изкачен от Христо Проданов

китай забрани изкачването еверест своята територия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:10, 17.04.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Тази година се навършват 40 години от спортното събитие на България за 20-и век – първата българска експедиция за изкачване на Еверест през 1984 г.

На 20 април 1984 г. върхът е изкачен от Христо Проданов, който загива по обратния път. След него на 8 май на Еверест стъпват Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май - Николай Петков и Кирил Досков.

По повод годишнината Българският туристически съюз и Българската федерация по катерене и туризъм организираха пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София, по време на която участници в експедиция "Еверест 1984" разказаха интересни факти за това значимо събитие.

"Това знаменито изкачване на Еверест е един подвиг за своето време и не само. По време на тази експедиция се поставят няколко рекорда. През 1984 г. това е било едно от най-добре финансираните спортни мероприятия. Освен това то е било посветено на няколко важни за онова време събития – 40-годишнината от 9 септември 1944 г. и 80 години революционни профсъюзи в България", посочи председателят на Български туристически съюз (БТС) Венцислав Венев.

Един от участниците в експедицията, Методи Савов, се върна към 1984 г., когато всичко започва с много жестока подготовка.

"Както се казва, душите ни бяха на гърлото. Имахме треньори, които ни вадеха душите – слагаха ни камъни в раниците", коментира той.

Друг участник в експедицията, Николай Петков, подчерта, че по онова време организирането на подобни експедиции е била доста мащабна и тежка задача и самите експедиции са били големи.

"40 години са добър период самите участници да погледнат по нов начин на една такава експедиция", смята Петков. Той е единственият човек в света, който е минал по три различни маршрута на Еверест.

Петко Тотев, председател на Българската федерация по катерене и туризъм също е участник в експедицията. Според Тотев, "Еверест 84" е един трамплин за нашия алпинизъм да се развива и да се обърне към стойностните изкачвания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красиви умове: Световна титла и медали за наши ученици
Красиви умове: Световна титла и медали за наши ученици
Ботев Пловдив взе минимална преднина срещу ЦСКА след първия полуфинал за Купата на България
Ботев Пловдив взе минимална преднина срещу ЦСКА след първия полуфинал за Купата на България