НОВИНИ

Първи Hobbyhorse турнир зарадва малки и големи на конна база НИЕСА

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:40, 04.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
първи hobbyhorse турнир зарадва малки големи конна база ниеса
Слушай новината

Първи Hobbyhorse турнир зарадва малки и големи на конна база НИЕСА. Уникалното събитие събра повече от 30 участника, които премериха умения в общо три изпитания. За разлика от традиционните състезания по прескачане на препятствия, при Hobbyhorse турнирите състезателите преодоляват паркура сами, със специални кончета на къси дървени пръчки между краката. Hobbyhorsing-ът възниква първоначално във Финландия, където е регистриран като официален спорт, но бързо набира популярност в Западна Европа, САЩ и Австралия. Липсата на истински коне прави hobbyhorse състезанията много по-достъпни за значително по-широка аудитория от ентусиасти в различни възрастови групи, а приликата на спорта с детска игра го прави наситен със забавление и позитивни емоции.

Корс дизайнерът на събитието на конна база НИЕСА Бейджан Арифов предизвика участниците с общо 7 специални препятствия, изградени от традиционни стойки и олекотени PVC бариери. Регламентът на състезанието беше взаимстван от този на финландската hobbyhorse федерация и почти не се различаваше от традиционния такъв за състезанията за прескачане на препятствия с коне.

За всяко изпитание, съдийският състав разполагаше с протоколи, в които отбелязваше времето за преодоляване на паркура и общия брой наказателни точки на всеки тандем. В първото изпитание, височината на препятствията беше 40 см и в него имаха право да участват състезатели до 11 години.

Височината на бариерите във второто изпитание беше 60 см и в него състезателите бяха разделени в две възрастови групи - до и над 11 години. Третото изпитание беше отворено за всички желаещи, а победителят беше излъчен след зрелищен бараж.

Кулминация на събитието беше надскачането, в което участниците демонстрираха уменията си на единично препятствие и без хоби коне, а победителят преодоля височина от 130 см. След снимките и груповата почетна обиколка състезателите и зрителите се насладиха и на вкусна торта с логото на турнира.

В края на деня състезателите си тръгнаха с много награди и весели спомени, а Конна база НИЕСА и AYAN Sportswear вече мислят за следващото hobbyhorse събитие, в което планират включването и на други дисциплини, както и много други изненади.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелецът от Белград живеел само с баща си, мечтаел да стане астрофизик
Стрелецът от Белград живеел само с баща си, мечтаел да стане астрофизик
Експерт по антитероризъм за атентата срещу Гешев: Целяло се е по-скоро някакъв ефект, отколкото да се убие
Експерт по антитероризъм за атентата срещу Гешев: Целяло се е по-скоро някакъв ефект, отколкото да се убие