НОВИНИ

Първият мандат: ГЕРБ предлага премиер, а министрите ще определят с партиите, които ги подкрепят

първият мандат герб предлага премиер министрите определят партиите подкрепят
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 09.05.2023
5043
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ ще използва първия мандат, за да състави правителство със свой премиер. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг след заседание на Изпълнителната комисия. Кандидатът за премиер ще бъде представен утре в парламента пред всички партийни лидери.

"Във всички случаи - умен, красив, интелигентен, многоезиково знаещ много повече от "Промяната" и така нататък", посочи той.

Борисов определи номинирания за министър-председател като човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията към това, което всички очакваме.

"Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички партии. И повярвайте ми - изборът ни е абсолютно за точния момент - това, което българите очакват. А те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете, ПВУ, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент", каза Борисов.

Той допълни, че няма изисквания към личностите, които да заемат министерските постове в кабинета - дали да са партийни или експерти, важно е само това дали те ще свършат работа.

"Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите", уточни той.

Борисов отново се обърна към ПП-ДБ за съставяне на общо правителство със споделена отговорност, но ще търси подкрепа и от останалите политически сили.

"Обръщам се от името на първата политическа сила към втората - най-стабилните европейски демокрации работят по този начин - слагаме на масата програмата, тези приоритети, приемлив премиер, който казах - утре ще го съобщя, и правим правителство. Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това. Ако не стане с вторите, с останалите, но не може да разделяме на добри и лоши партиите в Народното събрание - те са определени от българския народ.

Времето е разделно и тези, които говореха заклинанията, трябва да им е ясно, че неучаствайки в правителство, целейки се в местните избори, ще понесат голям пасив.

Обръщам се към всички партии - избори през август без бюджет, с изоставено служебно правителство, е катастрофа. Всеки отговорен политик и който взима заплата за тази работа, не може да остави Народното събрание да работи месец и нещо без да произведе нищо. Не може да остави хаоса в държавата да продължи и следващите дни и месеци", каза Борисов.

Предлаганият от ГЕРБ кабинет ще има кратък хоризонт, защото в сегашната политическа ситуация на разделение не е сериозно да се мисли за пълен мандат, смята Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на Европа: Издигнаха знамето на ЕС пред президентството (Снимки)
Ден на Европа: Издигнаха знамето на ЕС пред президентството (Снимки)
Отпаднаха част от свидетелите по едно от делата срещу прокурорския син
Отпаднаха част от свидетелите по едно от делата срещу прокурорския син