НОВИНИ

Пътна полиция проверява товарни автомобили и автобуси

пътна полиция проверява товарни автомобили автобуси
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:21, 13.06.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Пътна полиция започва проверка за товарни автомобили и автобуси. Това заяви Дамян Владинов, началник на сектор в отдел пътна полиция към ГДНП.

ГДНП е национален координатор на акцията, която започна днес и ще продължи до 19 юни.

„В България проверките ще се извършват от съвместни екипи на Пътна полиция, Изпълнителна агенция автомобилна администрация и Изпълнителна агенция главна инспекция на труда. Проверките ще се извършват на територията на цялата страна и ще включват следните показатели: контрол на скоростните режими, спазване времето за почивка от водачите, употреба на наркотични вещества и алкохол, претоварване, неукрепен товар, неизползване на обезопасителни колани, техническа неизправност на автомобилите и редовността на документите на водача и на превозното средство“, заяви Владинов.

От Инспекцията по труда ще се следи спазването на изискванията на трудовото законодателство. „Съвместните проверки на пътя с повече от един правоприлагащ орган допринасят за повишаването на ефективността на контрола на пътя и подобряване безопасността и сигурността по пътищата“, каза още Владинов.

Най-честите нарушения са неспазване на скоростните режими и нередовни документи на водачите. По време на последната проверка, която е била извършена през месец февруари са проверени над 9000 товарни автомобила, както с българска, така и с чуждестранна регистрация и са установени повече от 2000 нарушения. При последната проверка най-честите нарушения, които са били установени, са превишаване на разрешената скорост, неизползване на обезопасителни колани, превишаване на разрешените часове за шофиране, техническа неизправност, претоварване и нередовни документи на водача.

„Резултатите от започналата вече проверка ще бъдат готови в рамките на една седмица“, заяви Владинов.

На брифинга присъства и представител на Главната инспекция по труда – Дина Христова.

„Ние сътрудничим на пътна полиция като при нас става въпрос за два вида действия. Едните са когато е чуждестранен превозвач, тогава са изработени едни специални въпросници на няколко езика, които шофьорите трябва да попълнят и ние ще получим информацията, която е необходима. Когато става дума за български превозвач се извършва проверка, която да установи законосъобразното възникване на трудовото правоотношение и законосъобразното командироване на работника“, заяви тя.

Дина Христова сподели, че съвместната работа създава мрежа от контакти и това помага, при възникване на бъдещи събития, защото може да помогне при нуждата от защита както на българските, така и чуждестранните шофьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албена е домакин на фестивала „Да открием новите олимпийски надежди на България“
Албена е домакин на фестивала „Да открием новите олимпийски надежди на България“
Септември София замина за Разлог с четири нови попълнения
Септември София замина за Разлог с четири нови попълнения