НОВИНИ

Патриархът: Ние сме единственият народ, който има празник на буквите

патриархът сме единственият народ празник буквите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 24.05.2020
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Патриарх Неофит оглави празничната служба и молебен по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура, предаде БГНЕС. Десетки миряни се стекоха в храм "Св. Александър Невски" и се помолиха за здраве и благоденствие.

В своето Обръщение по повод 24 май Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пожела да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура.

"Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България. Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура", казва Неофит в обръщението си.

Той увери, че Църквата днес се моли и за всички учащи, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници.

„В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава. Честит празник! Христос воскресе!", честити Неофит Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Да сме здрави. Това е най-важното. Този ден е нещо изключително. Ние сме единственият народ, който има такъв празник. Дано повече българи усетят величието му“, каза Ели Йорданова на излизане от храма.

„По–бързо да минават всякакви проблеми и да има повече възможности за културата. Денят няма как да не е по-специален. Все пак празнуваме възхода на нашата култура. Благодарение на нея нашият народ е оцелял“, заяви Ивайло Коцев, който е в храма с двете си деца.

Попитан дали ценим достатъчно езика си, Коцев твърди, че не го ценим достатъчно. „Икономическите тенденции и други така са направили, че в днешно време не ценим достатъчно езика си. Надявам се чрез децата си да успеем да постигнем това и те да разберат, че благодарение на тази култура и писменост ще оцелее народа ни“, изрича бащата като завет тези думи.

Валентин Кръстев обаче смята, че достатъчно ценим езика си, тъй като всички сме една нация и искаме да преуспеем, но въпреки това не го пазим достатъчно.

„Денят е като всички други, просто ние трябва да се научим да обичаме и да бъдем добри хора“, призова той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Хисаря иззе 70 литра алкохол от пътуващ търговец
Полицията в Хисаря иззе 70 литра алкохол от пътуващ търговец
Славянската писменост е духовен подвиг... И Русия ни поздрави
Славянската писменост е духовен подвиг... И Русия ни поздрави