НОВИНИ

Павел Колев: Все повече европейски държави въвеждат система с плейофи

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:06, 05.04.2021
Чете се за: 01:29 мин.
Футбол
Слушай новината

Изпълнителят директор на ПФК Левски - Павел Колев, използва профила си във "Фейсбук", за да коментира казуса с промяната на формата на родната efbet Лига, увеличаването на броя на участниците в нея и евентуалното премахване на плейофите.

Преди няколко дни от "синия" клуб се изразиха против провеждането на първенството с 16 отбора без наличието на допълнителните плейофи.

Както знаете, в последно време се коментираше връщането на именно тази формула, при която шампионата е съставен от 30 кръга, като участниците играят всеки срещу всеки на разменено гостуване.

Ето и какво сподели Павел Колев във "Фейсбук":

"Накратко по въпроса за формАта на първенството в България – от годишния доклад на УЕФА (виж по-долу) става ясно, че все повече европейски държави въвеждат система с плейофи. Това се прави по ред причини, но главните са две:

1. Да се отложи развръзката в борбата за ключовите позиции в класирането (титла, визи за евротурнирите и изпадащи) колкото се може повече във времето.

2. Да се увеличи коефициентът на тежест на всеки мач от първенството спрямо крайното класиране (това, за да го разбереш, се изисква някакъв санитарен минимум на IQ, но простичко мога да го обясня така: уреждането на мачове се свежда до минимум, защото почти няма отбори, които да играят за нищо още след първата половина на първенството). Оттук и големият вой на любителите на черното тото срещу сегашния формат, много по-добре е да има повече отбори с равен сезон (без плейофи), в който още след 10-ия кръг ще има една група от 5-6 отбора, които нито могат да се класират за Европа, нито да изпаднат. Познайте какво ще се случи тогава?

Също така, някой(и) трябва спешно да бъдат спасени от изпадане този сезон, но това не налага промяна на формата, а само увеличаване на отборите в групата, което в условията на пандемия и катастрофално финансово състояние на клубния ни футбол, може да се направи без проблем (Турция и Сърбия го направиха през лятото на 2020 г.) Друг е въпросът какъв ще е ефектът и как тези отбори ще издържат финансово, както и дали всички ще отговарят на лицензионните критерии (тук сме я докарали дотам, че на някои места топлата вода в съблекалнята за гости е радост, а мухълът по стените е част от местния колорит).

Само през 2018 г. още 4 европейски държави са въвели система с плейофи – Гърция, Финландия, Армения и Гибралтар.

И последно – формАтът на първенството няма нищо общо с броя на отборите, които ще участват в него. Броят на отборите зависи от визията за развитието на футбола в съответната държава, икономическото й състояние, футболната инфраструктура и дали целта е да се прави някакъв смислен бизнес продукт, или да се имитира дейност чрез активно чесане на пети и задкулисно въртене на броеници".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България урежда контрола с Франция на "Парк де Пренс"
България урежда контрола с Франция на "Парк де Пренс"
Вижте резултатите от вота при обработени 66.94% от протоколите
Вижте резултатите от вота при обработени 66.94% от протоколите