НОВИНИ

Пеевски: Незабавно да се приложи европейската забрана за влизане на автомобили с руска регистрация

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 30.09.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

За незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация настоя народният представител от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от ДПС.

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и митниците да приложат изпратената преди повече от две седмици от Европейската комисия забрана, която е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души, като няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попадат в обхвата на митническите кодове.

Делян Пеевски обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК във връзка със сигурността на границите на България като европейска държава е от ключово значение за присъединяването на страната към Шенгенското пространство.

Пеевски припомня, че в следствие на санкциите, цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена. Норвегия обяви вчера, че от следващата седмица въвежда забрана за автомобили с руска регистрация.

Страната е член на НАТО, но не и на ЕС. Мярката вече се прилага от Балтийските държави - Литва, Латвия и Естония, както и от Полша и Финландия. Санкциите бяха публикувани от ЕК на 8 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София-Балкан с пета поредна победа в шампионата на колички
София-Балкан с пета поредна победа в шампионата на колички
Президентът на УЕФА благодари на Борислав Михайлов за помощта за пострадалите от наводненията
Президентът на УЕФА благодари на Борислав Михайлов за помощта за пострадалите от наводненията