НОВИНИ

Пеевски: ПП-ДБ трябва да преживеят Външно министерство

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:49, 08.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
делян пеевски иска комисия разследва дейността мартин божанов нотариуса
Слушай новината

ПП-ДБ трябва да преживеят Външно министерство. Така председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира спора между партньорите в некоалиция за това коя формация да излъчи министър на външните работи. Според Пеевски лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да определи кой да е външен министър.

"По тема правителство само те могат да се разбират. Това, което казах вчера, че е нелогично заради един министър, в случая на външните работи, да не се случи ротацията. Просто ПП-ДБ трябва да го преживеят, че са го записали, че няма да получат този министър. Защото не им се полага. Защото ГЕРБ има само едно министрество и това е министерството на външните работи. Господин Борисов, като лидер на ГЕРБ, може да реши кой да е министър. Ако той реши Мария Габриел ще бъде премиер и външен министър, ако реши друг човек - ще го сложи. Това министерство е на ГЕРБ. Ако не искат в момента да нарушат всички споразумения и да вземат министерството на ГЕРБ, това си е разговор между тях. Ако господин Борисов приеме - ще го вземат. Ако не приеме, няма да го вземат. Ако решат, ще има ротация, ако не решат, няма да има ротация. Ако решат ще има избори, което също не е проблем. ДПС би се радвало на две в едно. Ние сме готови за избори, тъй че да ги направим. Да видим как ще ни подреди народа", заяви Пеевски.

ДПС е получавало покани за министри и заместник-министри в кабинета, но ги е отхвърляло, каза още той.

"Първо да уточним: мъже не харесвам. Това лицемерие трябва да приключи кой къде ходи. Малко взехме да ставаме като гаджета. Предполагам, че хората, които се събираме в тоя кабинет не харесваме мъже, надявам се поне всички да не харесваме. Аз не харесвам. Много е интересно това водене по кабинети, без кабинети...колеги, ама ние работим всеки ден заедно. Те трябва да престанат с това. ДПС е част от това парламентарно мнозинство. Стига толкова.

Просто в правителството ние не искаме да участваме. Имали сме предложения за министри, за зам.-министри. Ние не желаем да участваме. Видяхте господин Борисов лично ни покани. Отказахме му. Министърът на земеделието покани наш зам.-министър, наша депутатка да му е първа зам.-министърка, защото да оправи сектора, защото има много проблеми. Ние и това отказахме. Аз не мога да разбера защо се продължава тая тема. Ние не желаем да участваме в правителството. В парламентарното мнозинство участваме всеки ден и сме балансьора в това нещо. Те без нас не могат да се оправят. Искаме България да има евроатлантическо мнозинство и няма да дадем на Русия България", коментира председателят на ПГ на ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ и Олимпик Лион се класираха за четвъртфиналите в турнира за Купата на Франция
ПСЖ и Олимпик Лион се класираха за четвъртфиналите в турнира за Купата на Франция
Нинова допусна разделение в БСП за председател на СОС
Нинова допусна разделение в БСП за председател на СОС