НОВИНИ

Петър Георгиев: С чужди пари много лесно се прави баскетбол

Президентът на баскетболния шампион Рилски спортист заяви, че ситуацията в българския баскетбол не е такава, каквато трябва да бъде. Той смята, че то е отражение на случващото се в държавата.

Петър Георгиев, Рилски спортист
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:54, 03.10.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на баскетболния шампион Рилски спортист (Самоков) Петър Георгиев заяви, че ситуацията в българския баскетбол не е такава, каквато трябва да бъде. Той смята, че то е отражение на случващото се в държавата. По повод отпадането на Черноморец от българския елит, Георгиев коментира, че това е щяло да се случи рано или късно.

Той говори пред медиите след спечелената трета Суперкупа на страната в историята на клуба, заедно със старши треньора Любомир Киров и състезателите Чавдар Костов и Алън Арнет.

"Ситуацията в българския баскетбол не е това, което трябва да бъде, но е отражение на всичко, което се случва в държавата. Ние се опитваме да сме някакво изключение, да поддържаме тонуса и да има баскетбол", започна Петър Георгиев.

"Някои колеги решават по по-лесния и евтин начин да правят баскетбол и въобще спорт в България. Доста такива случаи имаше и такива фигури изчезнаха от баскетболния екран. Ние сме тръгнали по по-дългия и по-скъпия начин. Имаме един добър колектив, при нас има единомислие. С чужди пари много лесно се прави баскетбол. Това е най-лесният начин, а да се тръгне от широка основа е много по-трудно. Това не е начинът да се прави баскетбол. Ние се борим срещу всички, независимо кои са били спонсорите. Това, което ставаше в Черноморец беше изкуствена работа", продължи президентът на Рилски спортист по темата с липсата на носителя на Купата на България Черноморец от Националната баскетболна лига този сезон и добави, че според него развитието на ситуацията е било очаквано:

"Това рано или късно щеше да се случи. Направи ми впечатление, когато се връчваше Купата на България, че никой не каза нищо за спонсора и може би хората са обидени."

"Опитваме всяка година да вдигаме нивото, доколкото са ни възможностите. Може би тази година отборът е един от най-добрите, които сме имали през годините. Мисля, че успехите тепърва ще предстоят, доколкото можем", каза още Георгиев.

Той смята, че тази година българското първенство няма да бъде по-слабо. "Мисля, че ще има интересен шампионат. Другото, което според мен липсва, е по-голямото медийно отразяване. Ние сами не си защитаваме позициите. Трябва преди всичко да има държава и точно това липсва във всяка област. Коренно трябва да се променят нещата. Не само в спорта е проблемът, а проблемът са хората, които управляват държавата", заяви Петър Георгиев.

Петър Георгиев разкри, че до края на година очаква да бъде завършен строежът на новия комплекс "Самелион" край Самоков, в който ще има две нови зали. Основната е за 3000 човека, а тренировъчната е с капацитет 500 места.

"Надявам де до края на годината да открием комплекса. Това е моят луд проект. На едно място да има две зали, два хотела, възстановителен център, плувен басейн. Това ще бъде място, което всеки град и клуб би се гордял", обясни Георгиев, а по повод женския отбор на Рилски спортист, той коментира:

"Момичетата вече спечелиха Купата на България, така че много искам да продължим да развиваме женския баскетбол и го правим. Продължаваме по същия път без чужденки. Мисля, че вървим в правилна посока", каза Георгиев.

Попитан дали има нещо, което да го накара да се откаже от баскетбола, Петър Георгиев отговори: "Много пъти съм си мислел, но не мога да го направя, каквото и да ми струва", добави Георгиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марихуана за милиони левове откриха в двор на къща в село Винарско (СНИМКИ)
Марихуана за милиони левове откриха в двор на къща в село Винарско (СНИМКИ)
Националите се събират на лагер в неделя
Националите се събират на лагер в неделя