НОВИНИ

Петър Курдов: Най-лошото е, че "синята" общност трябва да козирува на т.нар. собственик на Левски, което е неправилно

bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 03.04.2023
Чете се за: 08:50 мин.
Спорт
Слушай новината

С този отбор, с това текучество на футболисти на Левски се вижда, че там не са точните хора. Сега няма да казвам имена, с единия съм си делил залъка в Левски, с другия - старши-треньора не искам да го коментирам, защото ако захвана тази тема ще стане нелицеприятно. Това каза бившият национал и легенда на "сините" Петър Курдов в специално интервю за БНТ по повод проблемите в ПФК Левски.

"Трябва коренна промяна и най-лошото е, че цялата синя общност трябва да се навежда и да козирува на т.нар собственик на Левски, което смятам, че е неправилно. Школата ни е пробита и скърца, ние в близките години нямаме един футболист както е било в минало време, да попадне в първия отбор, да се каже ето тези момчета влизат", коментира Петър Курдов.

"Аз мога да дам за пример Мони Манолов-син на Сашо Манолов, който пита - когато феновете събраха 6 милиона и половина, няколко месеца хората питат къде са стояли тези пари, и чак в края на годината тези пари се показаха на бял свят. Това е един много интересен въпрос. Разбира се с твърденията на Тодор Батков-младши, който зададе много правилни осем въпроси - как така казваш, че не получаваш средства от клуба, а в същото време говорят хората, че един от ръководителите, в случая старши-треньорът получава близо 60 хиляди лева заплата, така чувам, нищо не твърдя. Дали е взел 100 хиляди лева премия за Купата и дали той взима пари от всички трансфери, които се продават от клуба, дали взима 25-30% ", попита Курдов и допълни, че заедно с бивши футболисти дали повече на клуба имат въпроси, които е правилно да се зададат на предстоящото Общо събрание на клуба.


"Апелирам към вашите колеги да задават правилните въпроси на хората, които са сега в тази позиция, в случая собственика и треньора, защото те колят и бесят в Левски, както те твърдят, защото ако не гледаш с тях в една посока, трябва да напуснеш клуба, което в днешно време тази дискриминация на никого не се харесва и защо хора като Емил Велев и Божидар Искренов не са в клуба, не работят за клуба, това са хора, от които младите футболисти има какво да научат. Тези въпроси трябва да бъдат на 100% зададени на Общото събрание и те да отговорят пред цялата "синята" общественост", заяви Курдов.

"Хората жадуват за мачовете, които бяха, когато Станимир Стоилов водеше отбора в Европа, такива мачове са необходими на "синия" отбор, за да може да сме свидетели на нещо добро. Личностните дразги не ги приемам, когато се изкажа по-остро е с идея да се стреснат и да си дадат сметка, че тази продукция, която е в момента, не се харесва ", обясни бившият играч на Левски.

"Левски ми е болна тема и не само на мен. Собственикът се опитва да прави нещо, но явно силите не му стигат, защото въпросителните около него са много", каза още Курдов.

Според него в клуба трябва да се допуснат бивши кадри, които имат опита, знанията и уменията, за да може да потръгнат нещата и да има по-голям контрол.

"Виждаме последните изяви, десет мача нулеви равенства и сега се радваме на победите над Арда, Хебър и Ботев Враца. Смятам, че това не е критерия за Левски. Някои се опитват с тези мачове на средно ниво да ни заблудят, но това, което коментираме си идва от сърцето, защото то е "синьо", обясни Курдов.

Според него Даниел Боримиров е "сплойка между едните и другите фронтове" в клуба. "Апелирам към него, да се натисне школата, за да може да вади продукция", каза още бившият играч на "сините".

"Ти щом за 6 години не си извадил един, двама, трима да чукат на вратата на първия отбор, според мен трябва доброволно да си подават оставката и да дойде на тяхно място друг, който го е правил. Има треньори, които са обидени, има хора, които са забравени тотално и това нещо дразни нашата футболна гилдия, която е минала по някакъв път на "Герена", завърши по темата "Левски" бившият играч на клуба.

Бившият национал говори и за представянето на националния ни отбор по футбол, който загуби първите си два мача в евроквалификациите.

"Аз съм привърженик на идеята да се подмладява отбора, това е верният път. Към този отбор трябват трима-четирима обиграни футболисти и така по-добре ще стои отбора. Трябва повече време и повече търпение за този млад отбор, за да чакаме някакви резултати след година и половина, две", каза Курдов.

"Моето мнение е меродавно с това, което казваше и Венци Стефанов преди години. В българския шампионат отборите трябва да са 10, за да могат отборите да се завъртат по четири пъти, да играят един срещу друг. Сега това което сме свидетели, свършва шампионът и ще играем пак на първа шестица и останалите, питам останалите за какво ще играят", заяви Петър Курдов.


Той смята, че трябва да се ограничи текучеството на "случайно попаднали в България тъмнокожи футболисти, и други недоказали се чужденци", които според него взимат хляба на нашите футболисти.

"Тези нашите чужденци в България са нискотарифни, повечето са свободни агенти, защото клубовете не могат да плащат трансфери. Ако се направи едно ограничение и най-вече десет отбора, трима чужденци, в Б група и В група нито един чужденец, за да можем да си заздравим нашата футболна система", обясни Курдов.

"Щом в град Пловдив няма млади футболисти да излизат от Локомотив, Ботев, Марица и Спартак, значи трагедията е много голяма, тя не е отсега. 32 години дъвчем едно и също и нищо не случва", коментира още той.

"В нашия град завя така един приятен вятър, имам предвид стадионите, които вече са факт, дано до сега това да беше оправданието и да започнат школите да работят, защото там е истината. Нещата за футбол се подобряват малко по малко", коментира Курдов.

"Такъв стадион като Пловдив не е нормално да стои празен с празни трибуни, вместо тук да се играят големи дербита, дори и на националния отбор", апелира бившият футболист на националния ни тим.

Вижте цялото интервю във видеото!

Автори: Мария Павлова, Васил Кръстев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ: Благодарим за подкрепата!
ПП-ДБ: Благодарим за подкрепата!
Дабъл-дабъл на Янис Антетокумпо изведе Бъкс до успех над Сиксърс в дерби на Изток
Дабъл-дабъл на Янис Антетокумпо изведе Бъкс до успех над Сиксърс в дерби на Изток