НОВИНИ

Петър Мицин получи приза за най-добър млад спортист за 2023-а година

петър мицин получи приза добър млад спортист 2023 година
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:12, 06.01.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният и европейски шампион по плуване при юношите Петър Мицин спечели отличието за най-добър млад спортист на България за вече изминалата 2023-а година.

Общо 84 спортни журналисти от национални и регионални медии гласуваха в анкетата, която за 12-а година се организира от единствения сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg и включва спортисти до 19 години, отбор №1 и треньор №1 при подрастващите.

Роденият във Велинград Мицин, който се нареди и в топ 3 в класацията за Спортист на годината в България преди два дни, получи 790 точки при гласуването за най-изявените млади състезатели през 2023-а.

Плувецът получи наградата си на специална церемония в Театралната зала на частно училище „Свети Георги“ в София, след като през изминалата година стана първият български плувец със световен рекорд при юношите в мъжкото направление, а вече има и две олимпийски квоти за Игрите в Париж – на 400 и 800 м св. стил, както и покрит норматив „Б“ на 200 м св. стил.

С успеха си Петър Мицин се превърна в третия представител на плуването, който печели анкетата след неговите съотборници - Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, които са двукратни победители – съответно през 2016-а и 2017-а и през 2019-а и 2021 година.

В класацията за 2023-а Мицин изпревари с 230 точки европейския шампион по вдигане на тежести при мъжете Карлос Насар, който зае втората позиция с 551 точки и бронзовата медалистка от световното първенство по шахмат до 20 години Белослава Кръстева, получила 464 точки. И двамата не присъстваха на церемонията, като наградата за Насар прие Марин Милашки от Българската федерация по вдигане на тежести, а олимпийската шампионка в гребането Здравка Йорданова връчи приза за Кръстева на нейната майка Петя.

В топ 5 влязоха още лекоатлетът Божидар Саръбоюков (431 точки) и гимнастичката Стилияна Николова (403 пункта). Десетката допълниха Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс), Симеон Николов (волейбол), Радослав Росенов (бокс), Никола Цолов (моторни спортове) и Илиян Радулов (тенис).

За отбор на годината при подрастващите бе избран националният отбор на България по тенис за девойки до 18 години. Момичетата в състав - Ива Иванова, Росица Денчева и Александра Габровска - с капитан Велиан Бакалов спечелиха титлата от европейското отборно първенство до 18 години.

Треньор №1 на България за 2023-а година Николай Вакареев (плуване), който се грижи за подготовката на Петър Мицин, спечели и приза за най-добър наставник при подрастващите. Той получи отличието си от бившия служебен спортен министър, двукратен олимпийски вицешампион и председател на Българския стрелкови съюз Весела Лечева.

13-годишната Стефани Михайлова спечели наградата „Воля за победа“ за 2023-а. Призът се връчва на деца и младежи, преодолели различни препятствия в живота си, които не спират да спортуват. През ноември, четири дни след 13-ия ѝ рожден ден Стефани е блъсната от кола, пресичайки на пешеходна пътека, връщайки се от тренировка по плуване. Само три седмици по-късно тя спечели златен и сребърен медал от националния шампионат по плуване – зона София.

По време на церемонията на двигателя на детско-юношеския баскетбол във Варна Венцеслав Гечев бе връчен специален приз, носещ името на баскетболиста от близкото минало Спас Натов.

Класиране в топ 10 за най-добър млад спортист на България за 2023 година:

1. Петър Мицин (плуване) – 790 точки
2. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 551
3. Белослава Кръстева (шахмат) – 464
4. Божидар Саръбоюков (лека атлетика) – 431
5. Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 403
6. Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс) – 256
7. Симеон Николов (волейбол) – 243
8. Радослав Росенов (бокс) – 209
9. Никола Цолов (моторни спортове) – 182
10. Илиян Радулов (тенис) – 163

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23-годишен мъж за втора поредна година спаси кръста в Балчик
23-годишен мъж за втора поредна година спаси кръста в Балчик
Задържаха 18-годишен ученик с наркотици във Варна
Задържаха 18-годишен ученик с наркотици във Варна