НОВИНИ

Петков: Интерконекторът с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август

живо петков интерконекторът гърция получи акт края август
bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 29.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Бизнес
Слушай новината

След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализиране на документалната част, нужна, за да влезе връзката в експлоатация. Имаме Акт 14, като проектната компания е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в рамките на следващите 4 седмици - до края на август. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в МС.

Цената на газа ще падне допълнително, когато имаме Акт 16. Това ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато идва зимата, каза той.

"Нежеланието на ГЕРБ да реализира този проект е било в интерес на "Газпром". Т.нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на "Газпром". Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за 6 месеца и ако следващия месец не се стигне до Акт 16, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националния интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така", заяви Петков.

Енергийният министър в оставка Александър Николов каза, че от 1 ноември ще има осезаемо намаляване на цените.

На думите на президента, че правителството оставя криза и хаос в енергетиката, Николов заяви, че е готов на дебат, за да погледнат производственото и финансовото състояние на дружествата.

България е износител на ел. енергия в мащаб, в който не е била никога. Балансираме абсолютно целия регион и у нас за първи път има международни компании и инвеститори със заявен интерес от няколко стотин милиарда, каза той.

За предложението за увеличение на газа с над 50% заяви, че в Европа за последния месец повишението е над 90%.

Балансирането с количества и фактът, че има природен газ от Азербайджан, води до това увеличението да е 50%, а не 90%, каза Николов. За следващото правителство ще е по-лесна формулата за решение на проблема - дали и в каква форма да има компенсации за зимния период.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как в Германия правят икономии заради газовата криза?
Как в Германия правят икономии заради газовата криза?
Емил Нейков се класира за финал "А" на скиф на на Световното за младежи
Емил Нейков се класира за финал "А" на скиф на на Световното за младежи