НОВИНИ

Петнисто виетнамско еленче се роди в Софийския зоопарк

петнисто виетнамско еленче роди софийския зоопарк
bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 20.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В Софийския зоопарк се роди малко еленче в стадото на петнистите виетнамски елени. То е третото еленче от този вид, което се ражда тази година в столичната зоологическа градина.

Виетнамските елени са подвид на елените "сика“, известни още като японски елени, които са разпространени в Азия и са разселени и на други континенти като ловен и декоративен вид. Те са много красиви и са единствените елени, при които белите петна по канеленокафявата им козина се запазват и при възрастните индивиди.

Виетнамските петнисти елени "сика“ са се срещали единствено във Виетнам, но днес са изчезнали в природата и се отглеждат само в паркове и зоологически градини.

"Софийският зоопарк получи стадото виетнамски елени по линия на Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). Главната цел на програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА, е именно размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и възстановяването на техните популации в природата. Затова за нас е изключителен успех появата на третото малко еленче, защото допринасяме за възстановяване на този красив вид в природата. В момента консервационната роля на зоопарковете е все по-голяма и се превръща в наша основна функция. Ние следваме тенденцията и активно се включваме в тези дейности като участваме в 8 ЕЕР програми, въпреки, че е все сме още кандидат член на ЕАЗА. Но вярвам, че ще успеем да станем част от европейското семейство на зоопарковете и да получаваме още по-редки и застрашени животни, които да радват посетителите на зоопарка“, каза Добромир Бориславов, директор на ОП "Зоологическа градина-София“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стара Загора ще бъде домакин на Европейското отборно по Лека атлетика
Стара Загора ще бъде домакин на Европейското отборно по Лека атлетика
Полицията задържа двама иманяри в центъра на Пловдив
Полицията задържа двама иманяри в центъра на Пловдив