НОВИНИ

Пламен Константинов: Отказах 3-годишен договор, Казийски ще получи повиквателна

Пламен Константинов Любомир Ганев Андрей Жеков Николай Иванов
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 28.12.2022 (обновена)
Чете се за: 07:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на мъжкия национален волейболен отбор Пламен Константинов разкри, че е отказал да подпише 3-годишен договор за позицията наставник на тима.

Треньорът разкри, че Матей Казийски ще получи повиквателна за националния отбор.

Столичанинът изрази впечатленията си около последните изяви на тима.

"На клубно ниво човек може да си избира кой отбор да поеме. Никога не съм чакал подходящ момент, за да водя националния отбор. Това е едно предизвикателство за мен. През последните години отборът показа спад. Има добри поколения, но има и спадове. Състезателите нямат нужния опит. Имаме малък избор на качествени състезатели. Резултатите зависят от това всички добри топсъстезатели да имат желание да играят. Националният отбор имаше добър тренировъчен процес при Силвано Пранди и Николай Желязков. Друг проблем е помпането на обществото с нереални очаквания. Младите не са готови да носят големите очаквания. Другите не намират мотивация да играят за отбора", сподели той на пресконференция.

Бившият волейболен национал говори за баланса между опитни и млади играчи.

"Няма гаранция, че опитните състезатели ще са част от отбора, защото не се знае в какво състояние ще бъдат. Част от тях са заявили желание да помогнат. Само с опитни състезатели или само с млади, трудно се постигат резултати. В тази предолимпийска година не трябва да се гледа дългосрочен план. Трябва да се извлече максимума с това, което разполагаме", допълни той.

Наставникът посочи характеристиките у младите си възпитаници, които иска да промени.

"Поколението, което сега играе няма отношението към националния отбор, което имаха предишните поколения. Вероятно няма и да имат. Те живеят в по-различен свят. Отношението към националния отбор е същото като с държавата. В националния отбор не можем да ги стимулираме финансово. Състезателите са немотивирани. Надеждата за добър резултат може да ги мотивира. Пълните зали също. Публиката обаче обича победители", добави той.

Според него формата на отбор се дължи на апатията у състезателите.

"Това, което най-много не ми харесва, не е свързано с играта. Има една необяснима апатия, която е необяснима. Това е най-голямото предизвикателство. Хората могат да се радват и без да обичат спорта. Когато колективните спортове имат успехи, това дава импулс на нацията. Колективните спортове трябва да бъдат подкрепяни, защото носят един друг дух. Всеки резултат може да нъде простен, ако хората видят, че един отбор дава всичко от себе си. Когато се вижда апатия, критиките са заслужени. Според мен България не е в елита. Близо сме, но не сме разкрили потенциала си. България е на добро средноевропейско ниво. Ние сме треньори, но не сме магьосници. Много неща зависят от момчетата и желанието им за игра", вярва той.

Пламен Константинов степенува целите пред отбора по важност.

" За Лос Анджелис може да се мисли от догодина. Моето желание е състезателите ми да дойдат още в самото начало. Важно е да осигури мястото си в лигата. Предстои ни лигата, домашно европейско първенство и олимпийски квалификации. Трябва да се балансира състава. Приоритет е европейското първенство, защото сме домакини. Националният отбор има нужда от един приличен резултат. Губи се вярата, че отборът може да печели. Най-сложно е да се класираш на Олимпиада. Реалист съм, че е много трудно, но това прави предизвикателството по-голямо", каза той.

На пресконференцията присъства и президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

"Целите ги поставяме още от предната година. На европейското целим участие на 1/4-финал. За олимпийската квалификация не сме поставили цели", коментира той.

Николай Иванов ще бъде координатор на националните отбори по волейбол. 

 „Дойде точното място да се реализира тази идея за съвместна работа по веригата. Не може да се работи на парче и всеки да е сам за себе си. Иначе няма как да постигаме резултати. Тази работна среща, която направихме, беше много ползотворна. Вече няма да им „Кажи на треньора, че искам еди кой си в отбора, защото ще ми свърши повече работа!“ Това време е отминало и нещата трябва да се поставят на друга основа. Много по-задълбочена работа и обмяна на опит. Това ще е от полза за всички, най-вече на състезателите. Живеем в динамично време. За една година един състезател може да предизвика внимание на друг отбор. Не трябва да губим излишно време, а да се търси веднага резултат", обясни Иванов.
"Длъжността, която вече ще съществува, е звено между всички национални формации и федерацията. Идеята е ясна – да се върши работа и да се постигат успехи. Нуждаем се от положителни емоции“, каза още специалистът.

В щаба на Пламен Константинов влиза и бившият разпределител на националния отбор Андрей Жеков, който ще бъде един от помощник треньорите. В момента двамата работят заедно в руския Локомотив (Новосибирск).

 "Надявам се новата година да е успешна за националния отбор. Искам да благодаря за възможността, която ми се дава да работя в екип с Пламен, с ръководството на федерацията и се надявам да имаме ползотворна и успешна работа с българския национален отбор“, коментира Андрей Жеков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публикуват данъчните декларации на Доналд Тръмп
Публикуват данъчните декларации на Доналд Тръмп
Косово затвори най-големия си граничен пункт "Мердаре" заради напрежението със Сърбия
Косово затвори най-големия си граничен пункт "Мердаре" заради напрежението със Сърбия