НОВИНИ

Пловдив с най-висок ръст на раждаемостта през миналата година

рекорд първа болница бебета родиха денонощие снимка
bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 04.02.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

6935 бебета са се родили в община Пловдив за миналата 2021 година. Това показват данните на Националната здравноосигурителна каса. На фона на общия спад в страната, Пловдив отчита ръст на новородените, които са с 321 повече от родените през 2020 година.

Това е първото покачване на кривата, показваща през последните пет години стабилен спад на ражданията в областта. Ръст на ражданията има във всички лечебни заведения в града, сочат още данните на НЗОК. Изключение прави само УМБАЛ "Свети Георги", където за пет години ражданията са намалели с 400.

Най-сериозен е ръстът на УСБАЛАГ "Селена", които отчетоха 2741 бебета за 2021 година – с 340 повече от предходната.

Освен в Пловдив, повече бебета през миналата година са се родили и в София – с 237, във Варна – с 92 и във Видин – със 150. В общ план обаче, новородените в страната са намалели с 1764 за годината като общият им брой, според данните на НЗОК, са 52 204.

В едва пет от 103-те лечебни заведения в страната са родени по повече от 2000 бебета – четири софийски и пловдивска специализирана болница за женско здраве. Под 100 новородени отчитат 14 лечебни заведения, като най-малко раждания има в някои отделения във Видин, Смолян и Чирпан.

Трябва да се отчете и фактът, че статистиката на касата отразява пациентопотока, преминал по клинична пътека, и не включва ражданията на неосигурени пациенти и чуждестранни граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателни оправдателни присъди по казуса с тютюневия склад в Пловдив
Окончателни оправдателни присъди по казуса с тютюневия склад в Пловдив
Зрителски сигнал: Кал и чакъл вместо улица в кв. "Чайка" във Варна
Зрителски сигнал: Кал и чакъл вместо улица в кв. "Чайка" във Варна