НОВИНИ

Пловдив ще гласува на референдум за присъединяването на село Белащица към общината

Пловдив - областна управа
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:28, 27.10.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Областният управител на област Пловдив Илия Зюмбилев подписа заповед за провеждането на местен референдум в с. Белащица. Допитването е насрочено за 17 декември тази година, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Въпросът, на който трябва да отворят жителите, е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?“.

„Издавам тази заповед по искане на Инициативния комитет и въпреки бездействието или противодействието на Община "Родопи", която с административни хватки се опита да осуети законното право на хората да вземат решения по значими за тях въпроси. Ръководството на общината и Общинският съвет пренебрегнаха Конституцията на Република България, която казва, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в нея. Една от формите е именно референдумът. Той е един от най-силните инструменти за осъществяване на пряка демокрация“, коментира областният управител при подписването на заповедта, която е в изпълнение на законовите срокове.

Зюмбилев подчерта, че са налице всички основания за насрочване на допитването, тъй като има ясно решение от приемащата страна – Общински съвет – Пловдив за промяна на границите, има непроизнасяне от страна на Общински съвет – „Родопи“, а на 11 август в Областна администрация има официално внесено мотивирано искане от Инициативния комитет за провеждане на допитването. По служебен път бе изискана подписката на Инициативния комитет и беше направен преглед.

Със заповедта на областния управител се определят редът и начинът за провеждане на референдума. Организационно-техническата подготовка трябва да се извърши от Община "Родопи", както и финансирането. Изборният процес се осъществява от Общинската избирателна комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистът Виктор Недялков: Чувствам се много добре, Нефтохимик 2010 е клуб с амбиции и високи цели
Волейболистът Виктор Недялков: Чувствам се много добре, Нефтохимик 2010 е клуб с амбиции и високи цели
ВК Нефтохимик 2010 е домакин на турнир от първата фаза на квалификациите за Шампионска лига
ВК Нефтохимик 2010 е домакин на турнир от първата фаза на квалификациите за Шампионска лига