НОВИНИ

По стадионите в Европа и публиката у нас след мерките срещу COVID-19

публиката европа публиката нас мерките covid
bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 04.10.2021
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Със старта на новия футболен сезон голяма част от стадионите в Европа се радват на много фенове, въпреки опасността от пандемията. Бързо преминаване по телевизионните канали в съботно-неделния маратон показва красива гледка – привърженици по трибуните.

Във Висшата лига на Англия стадионите се пълнят до краен предел, а основната причина е, че властите са спокойни за феновете, заради високия процент на ваксинация на населението – около 70%.

Преди няколко дни стана ясно, че и съоръженията за футболното първенство в Испания отново ще бъдат пълнени до максималния им капацитет. Това обяви Министерството на здравеопазването в страната.

В началото на сезона само 40% можеха да бъдат ползвани, а в региони като Памплона ограниченията бяха дори още по-сериозни. През септември посещаемостта бе увеличена до 60%, а от 1 октомври мерките отпадат.

От началото на настоящия месец футболните тимове в страната имат право да допускат при пълен капацитет на стадионите, при условие, че имат одобрение на регионално ниво. Повечето от тях решиха, че могат да си позволят това приключение - 100% посещаемост, след като според последните статистически данни над 75% от населението е ваксинирано.

Все още има някои задължителни ограничения в Испания, които включват използването на маска, правила за влизане и забрана за консумация на храна на стадионите.

Съоръженията в Италия са отворени на 75% от края на месец септември, при позволени 50% преди това при стартирането на сезона.

В Англия стадион “Уембли” посрещна своите гости на 75% по време на финала на Европейското първенство това лято, въпреки че имаше много изисквания за присъстващите.

Новата кампания във Висшата лига започна без ограничения при 100% капацитет по стадионите и до ден днешен посещаемостта запазва висок процент, въпреки новите варианти на коронавируса. На по-голямата част от стадионите феновете се допускат без да се проверяват сертификати за ваксинация или отрицателен тест. Препоръките са насочени към всички, но всеки клуб сам решава дали да има допълнителни изисквания и проверки преди влизането. Оказва се, че на повечето от стадионите пропускът е свободен.

Празните седалки във Висшата лига обикновено се дължат само на недоволни от играта на своите привърженици фенове, напуснали преждевременно мача, сърдити на своите любимци.

В България обаче продивоепидемичните мерки все още са налице. 50% от Националния стадион “Васил Левски” бе отпуснат за продажба за изминалите мачове на националния ни отбор по футбол. След това мерките бяха преразгледани и в първенството стадионите приемат вече по 30% публика.

Всички запалянковци трябва да спазват противоепидемични мерки като носенето на предпазни маски и спазването на дистанция е задължително. Вместо това обаче ставаме свидетели на агитки, които концентрират присъствието си само в един сектор, без маски или спазване на необходимото разстояние. Спортните зали все още остават затворени за зрители.

Вечното дерби между ЦСКА и Левски бе посетено от повече от 16 000 зрители, част от които дори успяха да се срещнат с отборите на пистата на стадиона. В същия кръг пловдивското дерби между Локомотив и Ботев също привлече повече от 4000 души публика, но двата отбора отнесоха солидни глоби заради действията на своите фенове.

В друго столично дерби от кръга между Локомотив София и Славия запалянковците на двата отбора се спречкаха по време на двубоя и срещата бе прекъсната, защото охраната на трибуните не успя да предотврати конфликта в продължение на няколко минути.

Докато големите първенства в Европа продължават да радват света на футбола с цветни стадиони, изпълнени с публика, у нас мерките и ограниченията остават, а основната причина за това, според специалистите, е ниският ръст на ваксинация.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Автор: Милен Костов

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 9000 литра нелегален етилов алкохол, описан като дезинфектант
Заловиха 9000 литра нелегален етилов алкохол, описан като дезинфектант
Таксиметрови шофьори искат оставката на шефа на "Автомобилна администрация"
Таксиметрови шофьори искат оставката на шефа на "Автомобилна администрация"