НОВИНИ

По-високи местни данъци и такси в Благоевград гласува общинският съвет

високи местни данъци такси благоевград гласува общинският съвет
bnt avatar logo
от БНТ
16:31, 29.12.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

С 25 гласа „за“ общинските съветници в Благоевград приеха предложението на кмета Методи Байкушев за повишаване на такса битови отпадъци (ТБО), данък „Недвижими имоти“ и данък „Възмездно придобиване на имущества“ в областния център.

С направените промени размерът на такса смет за 2024 г. ще бъде 2,5 промила, данък „Недвижими имоти“ става 2,5 %, а данък „Възмездно придобиване на имущества“ се покачва на 3 %.

Кметът на Благоевград Методи Байкушев мотивира предложението за промените, като заяви, че увеличението е разумно и ще позволи стабилизиране на Общината.

Ето как ще се увеличат местните данъци и такси на някои видове жилища в града:

  • За жилища от 60 кв.м общото годишно увеличение за такса битови отпадъци и данък „Недвижими имоти“ в зона V „Старо Струмско“ е 12.42 лв., а за зона I - идеален център 40.52 лв.
  • За жилища от 80 кв. м общото годишно увеличение за такса битови отпадъци и данък „Недвижими имоти“ в зона V „Старо Струмско“ е 16.55 лв., а за зона I - идеален център 54.03 лв.
  • За жилища от 100 кв. м общото годишно увеличение за такса битови отпадъци и данък „Недвижими имоти“ в зона V „Старо Струмско“ е 35.48 лв., а за зона I - идеален център 82.57 лв.

Пред общинските съветници кметът подробно изброи конкретните стъпки за стабилизиране на Общината.

Първата от тях е съкращаване на разходите за администрацията и второстепенните звена, в това число култура, спортни имоти, зоопарк, селско и горско стопанство, външна културна програма.

Предвижда се и оптимизиране, и осъществяване на контрол на общинските предприятия, увеличаване на приходите от търговските дружества. По думите му увеличаване на приходите от общинска собственост са от изключителна важност, тъй като към момента те са много ниски.

Байкушев допълни, че е твърдо решен да пресече порочните практики да се правят компромиси към определени хора или фирми.

„Слагам край на неразумните разходи за неефективни фестивали, скъпи изпълнители, безплатни концерти, феноменални пиротехнически шоута и т.н. Не съм против концертите, но първо ще въведем ред, за да видим как външна културна програма може да се осъществява със собствени средства, със спонсори, с проекти, така че тя да бъде максимално ефективна“, зави кметът, цитиран от общината.

Байкушев допълни, че в оздравителния план е заложено и изразходването на целевите средства от европейско и национално финансиране по предназначение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик тен Хаг: Новите собственици искат да работят с мен
Ерик тен Хаг: Новите собственици искат да работят с мен
Рафаел Надал: Нямам дългосрочни цели
Рафаел Надал: Нямам дългосрочни цели