НОВИНИ

Почетоха 2 юни и в Румъния

почетоха втори юни румъния
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 02.06.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Посолството на Република България в Румъния организира церемония по случай 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред бюст паметника на Христо Ботев в парка "Крал Михай I" в Букурещ бяха поднесени венци и цветя от дипломати, както и от депутата на Българското национално малцинство в Румъния и почетен консул за Тимишоара г-н Георги Наков, представителите на българската общност в Букурещ, на Федерацията на българската общност в Румъния и Демократичния съюз на българите в Румъния, както и от гостите от България - читалище "Христо Ботев 1908" - гр. Русе, русенското дружество "Традиция" и кооперация "Надежда“.

Във връзка със 145-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев посланик Тодор Чуров разказа за неговия живот и исторически принос. По традиция беше почетена и паметта на Апостола на свободата Васил Левски, пред чийто бюст паметник, намиращ се в непосредствена близост, също бяха поднесени цветя от присъстващите.

Паметна плоча на пристанището на румънския град напомня за мястото, откъдето революционерът Христо Ботев тръгва със своята чета през 1876 г., за да достигне с кораба "Радецки" българската земя.

Автор: Калчо Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев преодоля руснак за място в трети кръг на Ролан Гарос
Зверев преодоля руснак за място в трети кръг на Ролан Гарос
Три години затвор за мъжа, прегазил нефролог във Варна
Три години затвор за мъжа, прегазил нефролог във Варна