НОВИНИ

Почина най-възрастната полярна мечка в Европа

почина възрастната полярна мечка европа
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:08, 27.12.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Още
Слушай новината

Най-възрастната полярна мечка в Европа Катюша почина на 37-годишна възраст в зоопарка в Берлин, съобщи пресслужбата на зоологическата градина.

„Почивай в мир, Катюша. След почти четири десетилетия в зоопарк Берлин трябваше да се разделим с нашата Катюша. Тя почина на пределната възраст 37 години като най-възрастната полярна мечка в Европа”, се казва в съобщението.

Животното е починало на 24 декември и години наред е страдало от сърдечно заболяване, поради което е било под непрекъснато наблюдение от страна на ветеринарните лекари.

Благодарение на предприетите от тях оптимални мерки и ежедневния прием на медикаменти, Катюша успя да доживее до внушителната за своя вид възраст, отбеляза директорът на зоопарка Андреас Книрим.

За последния си рожден ден през ноември 2021 г. полярната мечка е изяла цяла рибена торта, допълни той.

От зоологическата градина в Берлин уточняват, че продължителността на живота на полярните мечки в естествена среда достига до 25-30 години. Катюша е родена през 1984 г. в зоопарка в град Карлсруе, а през 1985 г. е преместена в Берлин.

Полярните мечки са вписани през 2015 г. в Червената книга на изчезващите видове. В дивата природа има около 26 000 екземпляра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без опасност за живота е полицаят, пострадал при масовия бой в Дупница
Без опасност за живота е полицаят, пострадал при масовия бой в Дупница
Нов рекорд за новозаразени за изминалата седмица във Висшата лига
Нов рекорд за новозаразени за изминалата седмица във Висшата лига