НОВИНИ

Почина Жан-Пиер Адамс - футболистът, прекарал 39 години в кома

Свещ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:22, 06.09.2021
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият футболист на Пари Сен Жермен и националния отбор на Франция Жан-Пиер Адамс почина на 73 години. Последните 39 години защитникът прекара в кома заради лекарска грешка по време на операция на коляното.

След влизането си в болницата, за наглед лека хирургическа интервенция, звездата на „петлите“ през 70-те никога не се върна към нормалния си живот. Никога повече не дойде в съзнание.

Роден е в Дакар, Сенегал, през 1948 г. Баба му го отвежда в Европа на религиозно поклонение, когато е на 10. Тя го записва в училище във Франция. Малко след това е осиновен от двойка французи, които започват да се грижат за него.

Жан-Пиер Адамс има 22 мача за националния отбор на Франция в периода 1972 - 1976 година. По-голямата част от кариерата си прекара в Ница. Екипа на ПСЖ носи от 1977 до 1979 година. Окачи бутонките през 1981 година.

Заедно с Мариус Трезор бяха наричани в националния отбор на Франция „черния щит“, заради отличните си изяви в отбрана.

„Адамс и Трезор бяха една от най-добрите двойки централни защитници в цяла Европа“, призна преди време Франц Бекенбауер.

Защитникът е считан за един от първите успешни африкански футболисти във Франция, с което прокарва пътя на много други след него.

Жан-Пиер Адамс е на 34 години, когато изпада в дълбока кома през 1982 година заради грешка в анестезията по време на рутинна операция на коляното в Лион.

В медиите се споменава, че тогава е бил в „отлична форма“. Очаквало се е да се събуди след няколко часа. Не отваря очи през следващите 39 години.

Жан-Пиер Адамс минава треньорски курсове в Дижон, когато решава да се погрижи за болката в коляното. Скенерът показва, че има увреждане на сухожилието и се налага хирург да го оперира.

В деня на операцията болничният персонал стачкува. Случаят му може да изчака, но въпреки това продължават. Поема го стажант, който повтаря една година от обучението си. В работата на анестезиолога и стажанта има допуснати множество грешки.

Дълги години продължава делото заради начина, по който е проведена интервенцията. Последната инстанция признава лекарите за виновни за неумишлено причиняване на комата.

Неотлъчно до него през всичките тези години е била съпругата на футболиста.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алея на книгата: 9% ДДС за по-четяща нация
Алея на книгата: 9% ДДС за по-четяща нация
Чехия и Ирландия с одобрени национални планове до дни
Чехия и Ирландия с одобрени национални планове до дни