НОВИНИ

Подаваме данъчните декларации от днес - какво трябва да знаем?

Николай Минков
от Николай Минков
08:00, 10.01.2023
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
лондон обмисля високи данъци богатите британци
Слушай новината

Данъчната кампания за 2023 г. започва днес, а с нея - и подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция.

В началото на март, след като работодателите подадат данните в приходната агенция, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май. И през тази година са предвидени данъчни облекчения за хора с намалена работоспособност, извършени дарения, за млади семейства, за деца и деца с увреждания, за безкасови плащания и за извършени ремонти и подобрения на недвижими имоти.

Данъчни облекчения ползвате само когато нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

Когато сте ползвали в пълен размер данъчните облекчения за дарения, деца и деца с увреждания през работодателя си по основното трудово правоотношение и сте представили нужните документи пред работодателя, документите не се прилагат отново към годишната данъчна декларация.

Данъчното облекчение за деца за 2022 г. позволява намаляване на данъчната основа с 6000 лв. при едно дете до 18 години; 12 000 лв. – при две деца; 18 000 лв. – при три и повече деца. През настоящата кампания може да се ползва и данъчно облекчение за деца с увреждания, с което се намалява данъчната основа с 12 000 лв. за отглеждане на дете с 50 и с над 50 на сто степен на увреждане.

Данъчното облекчение за млади семейства позволява намаляване на данъчната основа с лихвите, платени по първите 100 000 лева от ипотечен кредит за купуване на жилище.

Данъчното облекчение за намалена работоспособност могат да ползват лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност. Чрез него се намалява данъчната основа със 7 920 лв. Облекчението може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.

Облекчение от до 10% от данъчната основа може да се ползва и за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, внесени през годината и за лични вноски за допълнително доброволно осигуряване и вноски за застраховки "Живот”.

При лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране също се намалява данъчната основа с внесените през годината за сметка на осигурителни вноски за купуване на осигурителен стаж при пенсиониране.

Данъчното облекчение за дарения позволява намаляване на данъчната основа с общо до 65%.

Физическите лица могат да се възползват и от данъчното облекчение за безкасови плащания, което позволява намаляване на дължимия данък с 1%, но не повече от 500 лева.

Предвидена е и възможност за данъчно облекчение за подобрения или ремонт на недвижим жилищен имот, като се приспадат от данъчната основа направените плащания за труд до 2000 лв. Изискванията са имотът да е в България, физическото лице да е собственик или съсобственик, подобренията или ремонтът да са извършени от физически или юридически лица от България или ЕС.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция nap.bg и на телефоните на Информационния център на НАП: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят на Франция Юго Лорис обяви, че прекратява кариерата си с националния отбор на Франция
Вратарят на Франция Юго Лорис обяви, че прекратява кариерата си с националния отбор на Франция
Шефът на БДЖ: До няколко дни движението на влаковете между България и Сърбия би трябвало да бъде възстановено
Шефът на БДЖ: До няколко дни движението на влаковете между България и Сърбия би трябвало да бъде възстановено