НОВИНИ

Подписаха договора за доставка на седем двуетажни влака на стойност над 300 млн. лева

подписаха договора доставка седем двуетажни влака стойност 300 млн лева
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 26.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Договор за доставка на седем двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, подписаха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания.

Договорът включва доставка на седем двуетажни нулевоемисионни електрически влака от серията KISS, както и опция за доставка на още три влака при осигурено финансиране до края на срока на договора. Изпълнителят трябва да осигури също 15-годишна поддръжка на влаковете и обучение на експлоатационния персонал. Подвижният състав ще разполага с минимум 300 седящи места, а повече от 10% от тях ще бъдат за хора с намалена подвижност. Влаковете са за скорост от 160 км/ч и ще са оперативно съвместими с европейската железопътна мрежа.

Стойността на договора е 300 513 279,50 лева, а срокът за доставка е 26 месеца.

"Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е закупила нито един нов влак“, посочи Георги Гвоздейков. По думите му след всичките години на неглижиране на железопътния транспорт, обществото заслужава да пътува с модерни и безопасни влакове, а този договор е първата сериозна крачка в тази посока. „Подвижният състав, който ще бъде доставен до 2026 г., отговаря на всички изисквания за комфорт и екологичност, които стоят в основата на реформите по НПВУ", допълни още служебният транспортен министър.

В началото на месеца Гвоздейков подписа решението за избор на изпълнител за доставката на седем двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Обществената поръчка беше открита в средата на февруари, а в края на март бяха отворени офертите на участниците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха участници в схема за измама и принуда за 173 000 лева
Задържаха участници в схема за измама и принуда за 173 000 лева
Нинова: Не влязохме в сглобки, договорки, имаше намеци за това
Нинова: Не влязохме в сглобки, договорки, имаше намеци за това