НОВИНИ

Помните ли момчето с найлоновата торбичка на Меси? Сега то моли за помощ

помните момчето найлоновата торбичка меси моли помощ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:46, 02.09.2021
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Афганистан преживява драматични дни, откакто талибаните превзеха властта в страната. Заминаването на президента Ашраф Гани само доказа, че местните жители ще продължат да живеят в смут. Трудният бит роди хиляди драматични истории.

Една от тях е на Муртаза Ахмади, афганистанското момче, което стана популярно през 2016 г., когато в социалните мрежи се появиха негови снимки с екип, направен от найлонова торбичка с името на футболиста Лионел Меси и неговия номер 10 на гърба.

Днес онова дете вече е на 10 години. Живее със семейството си в малък апартамент в Кабул, където избягали преди два месеца от родното си село, заради атаките на талибаните. Муртаза принадлежи към атакуваното шиитско хазарско малцинство.

Животът му продължава да е тежък. Не само защото живее скрит, но и защото неговото семейство се крие от талибаните. Това не му позволява да спи и се буди всяка нощ от кошмари.

„Затворен съм вкъщи и не мога да изляза, защото много се страхувам от талибаните“, сподели момчето пред агенция Efe.

„Искам да отпътувам до по-безопасно място от Афганистан. Моля ви, спасете ме от тази ситуация“, моли 10-годишното дете, което просто „иска да играе футбол на спокойствие“.

Онова, което не спира да прави, е да тренира с топката.

Муртаза, който успя да се срещне със своя идол Лионел Меси в Катар, никога не се е чувствал в пълна безопасност.

Когато аржентинският национал видял с очите си трогателната снимка с екипа-найлонова торбичка, пожелал да се види със своя фен. Детето получи незабравим спомен, но с това и много неприятности.

„След като Муртаза се срещна Меси в Катар, ситуацията ни се усложни и ние живеехме в страх, защото хората около нас мислеха, че Меси ни е дал много пари“, сподели една от сестрите му. Младата жена разкри, че непознати понякога са наблюдавали къщата по здрач, а някои от членовете на семейството им са получавали директни заплахи.

Когато страхът взима връх, семейството бяга в Пакистан, с надеждата след това да стигне до САЩ. Искането им за убежище обаче е отхвърлено и няколко месеца по-късно Муртаза, родителите му и братята и сестрите му се завръщат в афганистанското село.

Семейството разкрива, че понякога той се буди, крещейки от страх.

След като талибаните поеха пълния контрол над Кабул на 15 август, а международните сили се изтеглиха, семейството сега се опасява, че те могат да почукат на вратата във всеки един момент.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специален влак, свързващ цяла Европа, започва своето пътуване
Специален влак, свързващ цяла Европа, започва своето пътуване
Байдън атакува Върховния съд заради закона за абортите в Тексас
Байдън атакува Върховния съд заради закона за абортите в Тексас