НОВИНИ

Пореден протест за чист въздух блокира за кратко "Дунав мост" в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 12.11.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Отново протест за чист въздух в Русе блокира за кратко "Дунав мост". За втори пореден ден недоволни русенци преминаха през част от града с автомобили, на които имаше черни балони.

Шествието завърши до граничния пункт, където протестиращите излязоха от колите си и блокираха за кратко движението в района на кръговото кръстовище. Те настояха за строги санкции срещу предприятията - замърсители и спешни мерки от всички държавни и местни институции, които да решат дългогодишния проблем с неприятните миризми в Русе.

Хората се обявиха и срещу изграждането на инсинератор за изгаряне на отпадъци в съседния румънски град Гюргево. Събират се и подписи със сигнал до министъра на околната среда и водите. Вече са планирани и други инициативи, с които да популяризират и привлекат вниманието на повече хора към проблемите, които тормозят русенци повече от 10 години - кампании в интернет и социалните мрежи, флашмобове по квартали.

Предстои организиране и на екофест, както и подобаващо посрещане на новоизбраните общински съветници на Русе, с което да бъдат посетени, че са в местния парламент, за да защитават правата на жителите от региона, включително и това за чист въздух.

Репортер: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сейнт Луис с впечатляваща победа над Колорадо в НХЛ
Сейнт Луис с впечатляваща победа над Колорадо в НХЛ
Четирима спортисти са загиналите при вчерашните катастрофи в Северна България
Четирима спортисти са загиналите при вчерашните катастрофи в Северна България