НОВИНИ

Посланикът ни в Румъния специално пред БНТ: 10 български моряци са на задържаните кораби

Александър Марков
от Александър Марков
16:18, 24.03.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
посланикът румъния специално бнт български моряци задържаните кораби
Снимка: МВнР
Слушай новината

Специално за "По света и у нас" посланикът на България в Румъния Радко Влайков потвърди, че са задържани три български кораба на пристанището в Констанца. На корабите има общо 10 български моряци, които са в добро здравословно състояние, уточни посланик Влайков.

По думите му капитаните на корабите са потвърдили, че снощи около 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове в момента се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков уточни, че посолството на България в Румъния е научило от публикации в румънските медии за задържаните три български риболовни кораба. Веднага са провели разговори с дирекция "Консулски отношения" на МВнР на Румъния и бреговата охрана. Говорителят на бреговата охрана е потвърдил, че българските кораби са били задържани и в момента се намират на порт 1. На моряците не е позволено да напускат корабите си. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски изгрев", членовете на които са фирмите собственици на задържаните корали. По указание на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са потвърдили фактите около задържането.

В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат запаси от вода. Ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, уточни посланик Радко Влайков. Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случая, какви са причините за задържането, какъв е статутът на българските граждани, задържани ли са, или не, само корабите ли са задържани, какви действия ще бъдат предприети спрямо тях и информация за състоянието им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавно първенство по модерен петобой ще се проведе този уикенд във Велико Търново
Държавно първенство по модерен петобой ще се проведе този уикенд във Велико Търново
Турски съдия ще ръководи евроквалификацията Унгария – България
Турски съдия ще ръководи евроквалификацията Унгария – България