НОВИНИ

Повече от 30 ездачи участваха в благотворителен турнир по хобихорсинг на конна база НИЕСА

Коледното издание на турнира събра малки и големи и беше придружено от празничен благотворителен базар, в полза на ездачите от Спешъл Олимпикс.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:03, 06.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
повече ездачи участваха благотворителен турнир хобихорсинг конна база ниеса
Слушай новината

Конна база НИЕСА, съвместно с AYAN Sportswear организираха второто за годината състезание по хобихорсинг у нас.

Коледното издание на турнира събра малки и големи и беше придружено от празничен благотворителен базар, в полза на ездачите от Спешъл Олимпикс, част от които се включиха в събитието, като взеха участие в първото му изпитание.

Повече от 30 състезатели на възраст между 4 и 24 години премериха сили в общо 4 изпитания, а кулминацията на турнира и този път беше надскачането.

Хобихорсингът първоначално възниква като спорт във Финландия и бързо набира популярност в други европейски държави, Северна Америка и Австралия. Той взаимства почти изцяло правилата на традиционния конен спорт, но фактът, че при него вместо истински коне състезателите преодоляват препятствията самостоятелно, с кончета на дървени пръчки, го прави достъпен за много по-широка аудитория.

И този път корс дизайнер беше Бейджан Арифов. Състезанието беше открито от представителите на Спешъл Олимпикс, които преминаха първото, демонстративно изпитание на турнира и грабнаха първите розетки и медали.

Второто изпитание беше за най-малките участници, с възраст до 11 години. Височината на препятствията беше 40 см и купата в него заслужи Мия Кметски. Нейни подгласници станаха Стефан Близнаков и Роксана Кунгалова.

В третото изпитание, с височина на препятствията 60 см най-бърза и безгрешна беше Десислава Денева. Едва на няколко стотни от нея финишираха Ан Митева и Даная Велинова, които се наредиха съответно на второ и трето място.

В най-високият паркур на турнира (80 см) премериха сили 6 участника и само 4 от тях се класираха за баража. След безгрешно представяне и постигнато най-добро време, Стефан Ботев се поздрави с победата, а след него завършиха Мартина Цикалова и Симона Боянова.

И този път кулминацията на събитието беше надскачането.

То се провежда на едно препятствие и започва от 60 см. Всички участници в него имат право на един скок. Тези, които бутнат препятствието – отпадат. Бариерът се повдига с10 см докато остане само един участник, който става и победител в надскачането.

17 участника стартираха на височина 60 см., а голямата купа грабна Стефан Ботев, след като успя да преодолее препятствие от 140 см.

Сред гостите на турнира бяха представители на Българска Федерация Конен Спорт и Спешъл Олимпикс България.

Много смях, забавление и положителни емоции превърнаха Коледното издание на Hobbyhorse турнира в истински празник на спорта, равенството и благотворителността.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Поехме управлението - показахме, че сме екип
Денков: Поехме управлението - показахме, че сме екип
Волейболистът Николай Пенчев: Обмислям завръщане в българското първенство
Волейболистът Николай Пенчев: Обмислям завръщане в българското първенство