Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Повечето авиокомпании очакват съкращаване на хиляди работни места през следващата година

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:37, 05.08.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Бизнес
повечето авиокомпании очакват съкращаване хиляди работни места следващата година

Повечето авиокомпании обмислят съкращаване на персонала си през следващите 12 месеца, поради коронавирусната криза, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), позовавайки се на вътрешно проучване, съобщи АФП.

„Възстановяването на търсенето вероятно ще е бавно, 55% от анкетираните очакват да намалят нивата на заетост през следващите 12 месеца“, се казва в изявление на ИАТА след тримесечно проучване на бизнес доверието към повече от 300 авиокомпании.

Около 45% съобщиха, че вече са намалили броя на персонала си през второто тримесечие на 2020 г. поради мерки за съкращаване на разходите заради пандемията от COVID-19.

Междувременно 57% от компаниите очакват спад на пътниците през следващите 12 месеца и смятат, че цените на билетите могат да паднат, поради слабото възстановяване на търсенето.

Около 19% от авиопревозвачите очакват постепенно повишаване на цените след възстановяване на баланса между търсене и предлагане.

Базираната в Женева ИАТА представлява около 290 авиокомпании, които съставляват 82 процента от глобалния въздушен трафик.

Очаква въздушният трафик да се върне към нивата от преди кризата през 2024 г. и изчислява, че трафикът ще спадне с 63 процента през 2020 г. в сравнение с 2019 г., с дефицит от 419 милиарда долара в сектора, поради коронавирусната криза.

Очаква се Европа и азиатско-тихоокеанският регион да бъдат първите, които да се върнат към нивата на трафик от 2019 г., докато за Северна и Южна Америка се очаква да преживеят по-бавно възстановяване, според ИАТА.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Копенхаген излъга турския шампион и продължава напред в Лига Европа
Копенхаген излъга турския шампион и продължава напред в Лига Европа
Служители на пристанището в Бейрут под домашен арест
Служители на пристанището в Бейрут под домашен арест