НОВИНИ

Пожар пламна в дом за възрастни край Варна, има един загинал

bnt avatar logo
от БНТ
07:08, 11.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Един човек загина при пожар в дома за възрастни "Свети Никола" край Варна. Шестима са обгазени и са настанени болница. Всички са с опасност за живота, състоянието на един от тях е особено тежко. Има и леко ранен пожарникар, но състоянието му е добро.

Сигналът за пожара е подаден малко след 4.00 часа сутринта. Огънят е пламнал в стая на втория етаж, където преди два дни бил настанен загиналият мъж. Веднага към дома са изпратени три противопожарни екипа.

"Обстановката, която заварват на място, гори една стая на втория етаж и в нея има труп на загинал гражданин, 00.23 ч. в двора са евакуирани до пристигане на пожарната около 15 - 20 човека от персонала, който е тук", отбеляза комисар Тихомир Тотев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Варна.

Пожарникарите, заедно с работещи в хосписа, евакуирали останалите възрастните хора, за които е имало опасност да бъдат обгазени, общо около 80 души.

"Едната стая само е изгоряла, в другите стаи просто е имало дим. В момента се извозват хората в другата ни сграда, която се намира в местността "Сотира", разказа Борислава Божикова - служител в дома за възрастни хора.

Във Военноморската болница във Варна са настанени шестима от пострадалите възрастни хора. Те са обгазени и животът им е в опасност. Един от тях е в критично състояние.

"Той е интубиран, на изкуствено дишане, с остра дихателна недостатъчност, другите също са с различна степен на дихателна недостатъчност и вече един от тях беше лекуван с хипербарна оксигенация в барокамера. Той вече е по-добре. Останалите четирима предстои да бъдат вкарани в барокамерата", каза проф. Христо Бозов, ръководител на Катедра "Анестезиология, морска и интензивна медицина" към Военноморската болница във Варна.

В дома за възрастни хора живеят общо 218 души, 80 от които трудноподвижни. Мъжът, загинал в пожара, е незрящ и е имал психични проблеми. По първоначална информация причината за инцидента е късо съединение. Дали това е така, ще стане ясно след като бъде готова техническа експертиза.

Текст: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува за рестарт на държавността
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува за рестарт на държавността
От нашите пратеници в Турция: В 7 ч. отвори първата избирателна секция в Истанбул
От нашите пратеници в Турция: В 7 ч. отвори първата избирателна секция в Истанбул