Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Позицията на Австрия за Шенген остава без промяна, Виена ще подкрепи еврофинансиране за охраната на границата ни

от БНТ
13:30, 23.01.2023
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
позицията австрия шенген остава без промяна виена подкрепи еврофинансиране охраната границата
Слушай новината

Няма промяна в позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство. Това стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница край Елхово.

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни.

Нехамер е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Двамата се запознаха на място на границата край Елхово с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Румен Радев посрещна на летище Пловдив австрийския канцлер Карл Нехамер

Румен Радев и Карл Нехамер посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

След като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница, Карл Нехамер благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като "защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия".

Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

"Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на българските гранични полицаи, които са загубили живота си в изпълнение на служебния си дълг. Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни за усилията, които България полага. Имахме възможност да видим какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Австрия подкрепя усилията на България и желанието на България да усили и укрепи границата и затова ще се застъпим пред ЕК тези 2 млрд. евро да бъдат предоставени", изтъкна той.

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

"Системата на Шенген се намира в голяма криза. Ако тя функционираше, това би трябвало да означава, че вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол. Но реалността е различна. От 2015 Германия въведе отново граничен контрол на границите си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с граничари от полицията и служители на армията границата със Словакия, Унгария и Словения. Това дефакто очертава този голям проблем, който може да решим само заедно.

Трябва общоевропейски промени в законодателството, които да позволят на полицейските служители да действат бързо и ефективно и обща политика за отблъскване на миграцията. Също трябва ясен сигнал на европейско ниво, че страните на първа линия пред мигрантския натиск не са оставени сами да се справят с този проблем, не са оставени сами и с процедурите по убежище и това е правен проблем на общоевропейско ниво", посочи той.

Българският президент Румен Радев благодари на австрийския канцлер за подкрепата за общоевропейски усилия за охрана на външните граници, но изрази несъгласие с тезата му за Шенген.

"Напълно разбирам и уважавам позицията на канцлерът Нехамер. Като държавен ръководител неговият първи приоритет е сигурността на неговата страна и сигурността на неговите съграждани. Но и споря с него за следното – това, че Шенген не функционира пълноценно в централна Европа, че между държавите се въвежда граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица Шенгенски държави.

Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на съюза – свободата на движение. И освен сигурност, има икономически и други измерения и аз мисля, че не е справедливо ние с Румъния да бъдем извън Шенген, защото от това губят и нашите икономики, губи и Австрия, защото Австрия е инвеститор номер едно в България и ние ценим силно това икономическо сътрудничество.

Искаме да ценим и времето на нашите граждани, които губят време и нерви по чакане на ГКПП-ата. Така че вярвам, че в обозримо бъдеще ще намерим рационално решение.

Двамата с Нехамер споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа. Искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕС и пред Съвета на ЕС", посочи Радев.

Снимки: Прессекретариат на президента

Българският държавен глава изтъкна още, че докато представлява България пред Съвета на ЕС, ще продължи на всяко заседание да поставя въпроса за охраната на границата ни и за Шенген.

В късния следобед австрийският канцлер Карл Нехамер ще разговаря и със служебния премиер Гълъб Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кремъл предупреди, че украинският народ ще страда, ако Европа изпрати танкове
Кремъл предупреди, че украинският народ ще страда, ако Европа изпрати танкове
Пожарникари спасиха сърна, паднала в река в Смолян
Пожарникари спасиха сърна, паднала в река в Смолян