НОВИНИ

ПП-ДБ предлагат да бъде прекратена концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец"

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:42, 19.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващите решиха да предложат прекратяване на концесията на пристанище "Росенец". Това обявиха от ПП-ДБ. ГЕРБ-СДС опонираха, че идеята за "Росенец" е била на ГЕРБ, ДПС и ДБ.

Вижте цялото изказване на Кирил Петков и Атанас Атанасов:

Рано сутринта Кирил Петков обяви: внасят предложение държавата да си върне пристанище “Росенец” от "Лукойл".

"Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанище “Росенец”, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Наша стратегическа цел е влизането в Шенген. И това е една голяма и ясна стъпка в тази посока. Министерството на транспорта вчера ни каза, че може да оперира това пристанище. Вместо да има концесионни такси, ще има приходи от оперирането на пристанището, но изцяло в български контрол", заяви Кирил Петков.

Тази стъпка е в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу Русия.

"Предприемаме действия за това да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, която да снабдява с финансови средства Русия, защото имаме данни, че освен всичко друго, след като българската държава няма контрол върху това пристанище, там минава контрабандата, тоест една голяма част или определена част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава и приходите, които реализират концесионерите отиват за подпомагане на Русия във войната", заяви Атанас Атанасов.

Според лидера на ГЕРБ партньорите им в управлението бързат и трябва да поработят върху некоалиционната си култура, защото предложението за пристанище “Росенец” е на ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ.

"Такива важни решения показват силата на една НЕкоалиция да взима важни решения в полза на държавата. Щом толкова са бързали само да кажа, че в нашите предложения на колегите на ДБ, ДПС и нас влизаха и транспортните тръби и фигурата на особен управител. Сиреч да поеме държавата целия контрол. Яростна съпротива имаше от ПП относно тръбите и особения управител. И сега чувам по вашата телевизия как Кирил Петков ме призовава да го подкрепя за нещо, което вчера ние сме спорили колко по-голям да му е мащаба. Но да речем млади са, учат се, ще се научат на некоалиционна култура", заяви Бойко Борисов.

Борисов ще сложи подписа, но при условие.

"Но този път ще искаме да подпишем за особения управител и за тръбите, за които те помолиха два дни да мислят", каза Борисов.

ДПС потвърдиха, че инициативата е на ДПС, ГЕРБ и ДБ.

"Дадохме на министъра една седмица "Росенец" да бъде отнет и да приключи безконтролната врата, чрез "Лукойл" се финансира войната. Не може мастна компания да притежава врата в държавната граница", заяви Делян Пеевски.

Борисов обяви още, че управленската програма е финализирана вчера.

"На базата на нея следващата седмица ще си подпишем и едно споразумение, така както Христо Иванов иска и именно за този механизъм, включително и как ще се обявяват подобни решения, защото те са в полза на трите партии, на трите коалиции, те са в полза на България. И когато има успех той има много бащи, както в случая се оказва, но може и да не е успешно", заяви Борисов.

"Заедно с джентълменското споразумение за ротацията на председателя на НС. Тази обща законодателна програма прераства в обща управленска програма, съгласувана, свързана с ротационната форма. ДПС няма да участва", коментира Христо Иванов.

Коментарите от останалите формации не закъсняха.

"Да видим как ще реагират собствениците на "Лукойл", което е собственост на "Ротшийлд". Кирил Петков е антисемит", заяви Костадин Костадинов.

"Те нали там се мерят кой внася по-голямо предложение. Да се оправят. Да ви припомня ли, че Гроздан Караджов предложи кея на Росенец да се разруши, а Христо Иванов ходеше с патенца да се плацика и да уговаря да управлява с Доган", заяви Тошко Йорданов.

Според лидера на ГЕРБ е притеснително, че ПП-ДБ слагат областните ръководители на структорите си за областни управители и така си пренасят щабовете за местните избори в областната управа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко са смъртните случаи за дни след употреба на хероин, примесен с фентанил
Няколко са смъртните случаи за дни след употреба на хероин, примесен с фентанил
Повече излекувани от ковид, отколкото нови случаи за последното денонощие
Повече излекувани от ковид, отколкото нови случаи за последното денонощие