НОВИНИ

ПП и ДБ: "Газпром" спря доставките без предупреждение, но България ще се справи

една партия присъедини продължаваме промяната предстоящия вот
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:52, 26.04.2022 (обновена)
28505
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме промяната" обявиха, че спирането на доставките на природен газ от "Газпром" за България е направено без никакво предупреждение. От партията уверяват, че се работи активно, така че цената на газа да бъде повлияна минимално.

По-рано тази вечер Министерството на енергетиката съобщи, че "Газпром" са изпратили официално уведомление до "Булгаргаз", че спират експорта на газ към България от утре, 27 април. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията, а утре в 9.00 ч. енергийният министър Александър Николов ще направи изявление.

"Газпром обяви, че спира доставките на газ към България без предупреждение. Преждеуправляващите обещаха диверсификация, която не осъществиха. Вместо това построиха газопровод за 3 млрд. лв. платен от българските данъкоплатци. От всички нас. България ще се справи. Работим активно цената да се повлияе минимално", написаха от "Продължаваме промяната" във Фейсбук.

По-рано, отново в социалната мрежа, депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев изрази подобна позиция.

"Преди минути от Газпром изненадващо обявиха, че спират доставките на газ към България практически без предупреждение. Дълги години Газпром и Путин обясняваха колко надежден доставчик са на природен газ. България ще се справи, газ ще има. Заради извънредните обстоятелства в началото ще е на по-висока цена, но ще се търсят решения и в тази посока. Русия на Путин, обаче показа, че не само не е надежден доставчик, а борави със средновековни рекетьорски похвати, нарушавайки вече сключен договор, по който тепърва ще плаща неустойки", написа депутатът.

Говорителят на кабинета Лена Бориславова заяви пред БНР, че към момента няма основания за притеснение и че има подсигурени алтернативни доставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова за спирането на газа: Няма основания за притеснение
Лена Бориславова за спирането на газа: Няма основания за притеснение
ТИР се запали на АМ "Хемус"
ТИР се запали на АМ "Хемус"