НОВИНИ

ПП и ДБ: Машинното гласуване беше убито

живо дават изявление парламента
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 01.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

След като в пленарна зала депутатите гласуваха "за" връщането на хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души от "Продължаваме Промяната и "Демократична България дават изявление в парламента.

Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души

"Току-що в зала ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха от следващите местни избори да се гласува само с хартия. От тук нататък нито един българин няма да може да гласува без да попълва бюлетина с химикалка. Предстои да видим дали тази хартия ще бъде броена на ръка или ще бъде броена с броячки. Машинното гласуване беше убито, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев.

"Машините, с които гласувахме ще бъдат изхвърлени - тези 80 млн. лв. Те няма да бъдат използвани, освен няма избори преди местните и минаваме на изцяло ръчно гласуване, може би с броячки", добави Василев.

"Или става дума за нещо, което много една дума се използва от "хартиеното мнозинство" - аматьори. Става дума за национална сигурност. Изборният процес трябва в една държава е най-сигурното нещо. Този законодателен качамак, който наблюдаваме, е или пълна аматьорщина или всъщност целенасочен план наистина да не знаем как ще се гласува на местните избори заради тяхното огромно политическо значение. Това нещо, което наблюдаваме, можеше да не случи, ако бяха приели нашия призив да направим комисия, която да обсъди тези технически параметри", посочи от своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той добави, че това мнозинство, което управлява в момента е очевидно, но то не трябва да се допуска до изпълнителната власт.

"Ясно изглежда, че техният фокус е местните избори, защото най-големият брой невалидни бюлетини става точно по време на местните избори. Опитват се по всякакъв начин да объркат цялото общество, но реално да откраднат вота на българските граждани. Освен на хартия, друг начин няма да има да се гласува за местните избори - там, където те са най-добри в кражбата на вота", заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Есенният полусезон приключи с нулево реми между Лудогорец Левски
Есенният полусезон приключи с нулево реми между Лудогорец Левски
Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души
Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души