НОВИНИ

ПП: Ветото на президента върху промените в Изборния кодекс е логично

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:07, 23.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
среща бсп герб сдс парламента бюджета
Слушай новината

Като логично - така от "Продължаваме Промяната" определиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

"Ветото беше напълно очаквано и логично. Нямаше как президентът да не реагира на погазването на правилата. Изначално се променя изборният процес и се премахват с десетилетия утвърдени методи за гласуване с машини, вместо да се върви към изсветляване на изборния процес. Хартиената коалиция целеше да разклати доверието в изборните правила и за съжаление успя. Сега е времето да върнем доверието и да върнем закона за Изборния кодекс за ново разглеждане. Изправени сме на поправителен изпит. Апелирам към здравия ви разум", заяви Милен Матеев от ПП.

От ГЕРБ защитиха приетите промени в Изборния кодекс.

"Ще поясним целите на закона. Законодател е Народното събрание. Волята на законодателя е хората да имат право на избор как да гласуват. Фактът, че при повреждане на машината може да се гласува с хартия, е доказателство, че хартията е базов начин на гласуване. Правото да се избира не може да бъде оспорено най-малкото на плоскостта на Конституцията. Волята е да се брои от хората. Грешка, допускана от хората, е проверима, докато от софтуера не. Волята на законодателя е всички бюлетини да бъдат броени като съдържание. Премахването на машинния протокол е мярка срещу човешкия контрол върху изборния процес", допълни Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

По думите му Централната избирателна комисия е длъжна да има права върху софтуера, които да дават пълна самостоятелност без ангажиране на външни лица.

"В секциите в чужбина да има представител на държавата и техници. Под понятието бюлетина от машинно гласуване следва да се разбира разписката, която до момента се разпечатваше", каза още Радомир Чолаков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачовете на мъжкия ни национален отбор по волейбол на Евро 2023 г. ще бъдат от 20.30 ч.
Мачовете на мъжкия ни национален отбор по волейбол на Евро 2023 г. ще бъдат от 20.30 ч.
Европейската шампионка на ката Зорница Костова беше обявена за Спортист на Варна за месец ноември
Европейската шампионка на ката Зорница Костова беше обявена за Спортист на Варна за месец ноември