Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правната комисия към НС реши: Кабинетът да обявява извънредна епидемична обстановка

Надежда Василева
от Надежда Василева
13:58, 11.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Политика

След края на извънредното положение на 13 май, Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на здравния министър. Това реши парламентарната правна комисия.

Предишният вариант на текста даваше тези правомощия на министъра.

Предвижда се запазване на глобите на нарушения на мерките - от 100 до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 до 2 000 за повторно.

Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

Извънредната епидемична обстановка ще се въвежда на територията на страната или в даден регион при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал и сериозна опасност за здравето.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Тези критерии и задължението министърът на здравеопазването да предостави доклад на МС дава достатъчно гаранция.

Георги Михайлов, БСП: По този начин, по който са представени нещата, те създават възможности за много свободно интерпретиране.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Зад всеки от тези критерии има стойности, на базата на които МС ще вземе своето решение. Това, че е описан критерият не означава, че при самото негово наличие, макар и в минимални стойности правителството ще вземе съответното решение за извънредна епидемична обстановка.

Йордан Цонев, ДПС: Подкрепяме, смятаме, че е правилно, така се освобождава икономиката и едновременно с това се пазят гражданите. От БСП какво се опасяват, изобщо не ме вълнува, да ви кажа честно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: Спад в рейтинга на Румен Радев, Борисов все по-одобряван
Алфа Рисърч: Спад в рейтинга на Румен Радев, Борисов все по-одобряван
Премиерът Борисов се срещна с ресторантьори и хотелиери
Премиерът Борисов се срещна с ресторантьори и хотелиери