НОВИНИ

Правосъдният министър: Бързият избор на Борислав Сарафов поставя въпроси

правосъдният министър
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 16.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Очаквах, че ще има известно време преди да бъде избран главният прокурор, защото трябва да се изработи профил на кандидата, който да съответства на принципите и изискванията заложени в Закона за съдебната власт и да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва", заяви в кулоарите на парламента правосъдният министър Атанас Славов.

"Доколкото разбирам Сарафов се обявява за спиране на злоупотребите от страна на прокуратурата, важно е този избор да не е края, а началото на започналата процедура по промяна на Конституцията, защото няма да се откажем от нея. Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който беше лишен от аргументация и достатъчна публичност, което поставя въпроси", допълни Атанас Славов.

"Тепърва изборът на Сарафов трябва да бъде легитимиран. Очаквам всякакви опити за олигархично или политическо влияние в прокуратурата и изобщо в съдебната власт да бъдат прекратени", обясни правосъдният министър.

Според него първо трябва да започне конституционната промяна със заявка за много ограничени функции на главния прокурор, като ако има воля да се мине на следващ етап въобще тази институция да бъде премахната и чак тогава да се прави избор от един нов, легитимен съдебен или прокурорски съвет, който ще избира тази институция.

Относно евентуално изтегляне на исканите имунитети от страна на новия главен прокурор Славов коментира: "Искането на имунитети и тяхното изтегляне трябва да е функция на независима и професионална преценка, не е моя работа да казвам кой какви искания да внася или да изтегля. Надявам се новото ръководство на прокуратурата да има тази професионална и независима преценка", каза още Атанас Славов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щети за 3 млн. лева след поройните дъждове в община Монтана
Щети за 3 млн. лева след поройните дъждове в община Монтана
Главен комисар Антон Златанов поема "Гранична полиция"
Главен комисар Антон Златанов поема "Гранична полиция"