Предлагат промени в листата на чакащите трансплантация

от БНТ
17:38, 10.06.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Още
предлагат промени листата чакащите трансплантация
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

По повод на установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през април министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе разговор с директора на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" д-р Георги Христов. Министърът на здравеопазването настоя за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, така че подреждането на чакащите ще става на основата само и единствено на оценка по обективни, международно приети критерии.

Д-р Христов информира министъра, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той предложи на министъра също да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Д-р Христов информира министъра, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на Министерството на здравеопазването.

Министър Кацаров определи срок от 5 работни дни, в които Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да внесе в здравното министерство предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова победи Шаламанова на турнир в Турция
Диа Евтимова победи Шаламанова на турнир в Турция
МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал
МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал