НОВИНИ

Премиерът: До днес Австрия не поддаваше за Шенген, продължаваме преговорите

Александър Марков
от Александър Марков
18:37, 10.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
живо премиерът денков говори актуални въпроси
Слушай новината

Премиерът Николай Денков коментира новината, че Австрия е готова за разхлабване на ветото за Шенген. Според източници от правителството във Виена статуквото на сухопътните граници ще се запази, но най-вероятно България и Румъния ще бъдат допуснати в така наречения "въздушен Шенген".

"Намираме се в процес на преговори. Това, което виждаме днес е позиция на Австрия в хода на тези преговори. Така че има време, за да видим как ще изглежда крайният резултат. Следващите дни и седмици всичко ще бъде на масата и ще се преговаря", каза премиерът.

"Със сигурност имаме стъпка в правилната посока, защото до днес Австрия не поддаваше по никакъв начин в тази посока приемането ни в Шенген, но по принципа, че нищо не е договорено, докато не е договорено всичко, както казах, това е само една временна позиция, която по някаква причина те са решили да представят публично. Преговорите започнаха, те текат и днес буквално и ще продължат и в следващите дни", подчерта Денков.

"БНТ: Приемливо ли да се поставят нови условия към България?
- Зависи за какво става дума. Ако става дума за това Европа да помогне в охраната на границата , както са част от точките, представени от австрийците - разбира се, че да - ние сме отворени за това, ще приемем и материална подкрепа по отношение на техниката и повече хора по границата със страните партньори, така че всичко това е приемливо. Не е приемливо България да бъде третирана по различен начин от другите държави. Това категорично няма да бъде прието", отговори министър-председателят.

Николай Денков подчерта, че има договореност с ГЕРБ за това кой ще бъде премиерът след ротацията.

"Мария Габриел ще стане следващият премиер и няма да обсъждам други варианти. Ясно да кажем, че преговаряхме с ГЕРБ и ДПС се появи при обсъждане на необходимостта от две трети от мнозинство за Конституцията и за някои от регулаторите. Това че ГЕРБ привлича по-активно ДПС, това че Делян Пеевски се появява по-активно - това е решение на ГЕРБ. Ние имаме нужда от гласове, бих се радвал и други партии, защо да не се включи и БСП в това обсъждане. Така че всеки, който е готов да подкрепи промените в Конституцията е добре дошъл", подчерта министър-председателят.

"Има нужда от промяна в Конституцията и заради правосъдната реформа и заради тези времена, в който се оказа, че ние можем да имаме много дълго време служебно правителство без парламентарен контрол. Това противоречи на самия принцип на парламентарната република, който е основополагащ за Конституцията. Второто нещо е, че очевидно президентът е заинтересовано лице, така че няма как да очакваме от него да бъде обективен наблюдател на този процес."


Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувното бижу на Румъния - олимпийският плувен комплекс в Отопени
Плувното бижу на Румъния - олимпийският плувен комплекс в Отопени
След арката, греди на "Шишман" в София, Столична община: това са част от пейки
След арката, греди на "Шишман" в София, Столична община: това са част от пейки