НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков обясни защо не отзоваваме руския посланик

bnt avatar logo
от Любомира Тонева
11:40, 08.04.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
премиерът петков руския посланик
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков отговори на журналистически въпрос относно действията на българската държава към руския посланик Елеонора Митрофанова.

Той обясни конкретно защо до този момент тя не е обявена за персона нон грата:

Тя до този момент се е държала абсолютно непристойно за един дипломат. Ние вече отзовахме 10 дипломата, направихме й няколко забележки, привлякохме нашия посланик от Русия за консултации у нас, което на дипломатически език казваме - и вие трябва да направите същото. Следващата стъпка е да я сложим като персона нон грата. Но това ако го направим, е пълно скъсване на отношенията и според нас е много по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да бъде на ниво ЕС. Истината е, че примерно нашият кораб в Мариупол в момента - неговата безопасност зависи и от руската страна. Така че, тези решения трябва да се вземат много внимателно.

Аз лично не бих рискувал и застрашил тяхното състояние, заяви Кирил Петков относно безопасността на моряците.

Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището - те са като алеята на смъртта. В момента са влезли руските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Единият от танковете беше взровен. В понеделник в 9.00 ч. сутринта имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се прецени на място дали е опасно. При комуникация с капитана, той каза - изглежда не се стреля и не мога да съм сигурен дали няма да се стреля пак. Готови сме в първите минути, когато няма бойни действия да ги изведем, следим ежечасно ситуацията. Но трябва да е безопасно, обясни премиерът.

Петков за заплахата към Каримански: Със сигурност са мутренски похвати

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо отново възропта срещу терена на Будьо/Глимт
Жозе Моуриньо отново възропта срещу терена на Будьо/Глимт
Има ли драстично нарастване на цените на горивата в Русе?
Има ли драстично нарастване на цените на горивата в Русе?