НОВИНИ

Премиерът за санитарните инспекции на ГКПП Капитан Андреево: Борбата за границата е борба за държавността

задържаха камиона отпадъци граничния пункт капитан андреево
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 23.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Борбата за границата е борба за държавността" - това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на провелата се вчера среща със заместник-министъра на земеделието Иван Христанов. По време на срещата те обсъдиха сигурността на границата ни с Република Турция, съобщават от правителствената пресслужба.

Заместник-министър Христанов информира премиера Петков, че считано от петък Националната референтна лаборатория „Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол“ към Българската агенция за безопасност на храните извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево“. Според него с това държавата в лицето на Агенцията за храните за пръв път от 10 години насам си е върнала контрола на границата.

Инспекторите извършват контрол в непрекъснат режим на работа, като са изпратени допълнителни екипи, които да подпомагат служителите на пункта.

По време на разговора Иван Христанов е подчертал, че трафикът на пункта е натоварен в резултат на саботаж от страна на частен оператор, който 10 години е изкуствено поддържан монополист на границата, да извършва своите договорни задължения.

Премиерът е благодарил на Иван Христанов за решителните действия, които предприема Българската агенция за безопасност на храните на "Капитан Андреево" като е подчертал, че тази граница не е външна само за България, но и за Европейския съюз.

Агенцията за храните работи в непрекъснат контакт с турската страна при управление на процесите, е казал още Христанов. Днес заместник-министъра на земеделието ще посети ГКПП "Капитан Андреево" заедно с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 милиона души по света са принудително разселени заради конфликти и войната в Украйна
100 милиона души по света са принудително разселени заради конфликти и войната в Украйна
Валентин Антов и Монца се класираха за финалния плейоф за влизане в Серия А
Валентин Антов и Монца се класираха за финалния плейоф за влизане в Серия А