НОВИНИ

Превърнаха в музей родната къща на Ив Сен Лоран

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:16, 03.07.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Родната къща на модния гений Ив Сен Лоран в Алжир е отворена за туристи. Тя е купена от бизнесмен, любител на изкуството и културата, който я реновира и превръща в музей.

Малцина знаят, че първите колекции на Ив Сен Лоран са създадени не в Париж, а на улица "Адда бен Ауда" в алжирския град Оран. В тази двуетажна къща прочутият дизайнер прекарва първите 18 години от живота си, преди за замине за френската столица и да се присъедини към "Диор". Тя сменя няколко собственика след това, преди да бъде купена от предприемач, който решава да я превърне в туристическа атракция.

"При реновирането се водехме от семейни снимки, за да я върнем към първоначалния ѝ вид. Процесът беше ръководен от алжирски архитекти", заяви Юсеф Фернан, архитект.

Настоящият собственик се надява реставрацията да има лавинообразен ефект и още исторически къщи в Алжир също да бъдат възстановени.

"Надявам се къщите на известни алжирски творци, включително от сферата на литературата, музиката, изобразителното изкуство да бъдат реставрирани. Техните родни места, там където са израснали, трябва да бъдат запазени, защото те са част от алжирското културно наследство", заяви Мохамед Афан, собственик на къщата.

Към родния дом на Ив Сен Лоран проявяват интерес много туристи, особено изкушените от света на висшата мода, които имат възможност да се докоснат до мястото, където гениалният дизайнер е черпил първоначално вдъхновение.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха жена с 2,25 промила алкохол, след като се вряза с колата си в реклама на бензиностанция
Арестуваха жена с 2,25 промила алкохол, след като се вряза с колата си в реклама на бензиностанция
Евакуираха жители на Сидни заради наводнения
Евакуираха жители на Сидни заради наводнения