НОВИНИ

Превръщат в музей родната къща на българския революционер Олимпий Панов в Тараклия

превръщат музей родната къща българския революционер олимпий панов тараклия
bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 11.07.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Родната къща на българския революционер и офицер майор Олимпий Панов в Тараклия, Молдова, ще бъде превърната в музей. Тя е била собственост на частно лице и наскоро е закупена от българска организация с нестопанска цел. Средствата са набрани от дарители.

Инициативата е на Асоциацията на българите по света и на Световния парламент на българите по света. С помощта на местните власти домът на Панов ще бъде ремонтиран, тъй като е в лошо състояние. Идеята е къщата, заедно с прилежащия двор от 1.5 декара, да стане средище на бесарабските българи, които са преобладаващият етнос в региона.

За заслуги по време на Сръбско-българската война през 1885 г. майор Панов е получил сабя лично от княз Батенберг. На оръжието ще бъде направена реплика, която ще бъде изложена в музея. Наскоро на едно от българските села в Тараклия е дарен и бюст на Христо Ботев.

Христо Христов, председател на Световния парламент на българите по света, посочи, че с дарения е изработен и бюст на Васил Левски, който е предоставен на Районния съвет в Тараклия и ще бъде монтиран в центъра на града пред едноименния младежки център, чийто ремонт е финансиран със средства от България.

Той добави, че целта е в Бесарабия да се организират колкото се може повече български места, за да се поддържа жив духът на местните българи. Очаква се на тържественото откриване на двата паметника в средата на септември тази година да присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.

Автор: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж и жена опитали с фалшиви документи да придобият имоти в центъра на София
Мъж и жена опитали с фалшиви документи да придобият имоти в центъра на София
Ботев започна подготовка за пловдивското дерби с Локомотив
Ботев започна подготовка за пловдивското дерби с Локомотив